A_BIO_AGRO_950

Świniarki z Krzętowa

18 maja 2006

W Krzętowie, łódzkie w gospodarstwie Urszuli i Mirosława Pietruczuków znajduje się obecnie największa w Polsce hodowla owiec świniarek. Ich stada liczy obecnie 130 matek. Owce tej rasy poza łódzkim hoduje się jeszcze w świętokrzyskim i na Podkarpaciu. Mięso świniarek posiada bardzo dobre walory smakowe . Dlatego też przygotowywana przez panią Urszulę według staropolskiego przepisu jagnięcina po krzętowsku ma szansę stać się pierwszą zarejestrowaną potrawą regionalną w łódzkim.

Świniarka to rodzima, prymitywna rasa owiec, występująca pierwotnie na terenie Europy środkowej i zachodniej stanowiąc przewagę ówczesnego prymitywnego pogłowia. Wypierana poprzez krzyżowanie z bardziej kulturalnymi rasami i odmianami, najdłużej zachowała się we wschodniej części Europy Środkowej .


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę