A_BIO_AGRO_950

Więcej mrożonych owoców

7 września 2013
Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że wzrost produkcji owoców miękkich w kraju w 2013 roku miał widoczne przełożenie w postaci zwiększenia produkcji mrożonek owocowych w kraju. W szczególności chodzi tu o truskawki, których, biorąc pod uwagę strukturę produkcji, najwięcej kieruje się do mrożenia.
Zgodnie z danymi GUS, produkcja w owoców i orzechów mrożonych w okresie styczeń-lipiec 2013 r., w zakładach przetwórczych zatrudniających 50 osób i więcej, wyniosła 236 tys. ton co oznacza wzrost o 16,4% w relacji r/r, z czego łącznie w czerwcu i lipcu ukształtowała się na poziomie br. 171 tys. ton, czyli o 13% wyższym niż w analogicznym okresie w roku poprzednim.
Biorąc pod uwagę wzrost produkcji również innych gatunków owoców, stanowiących potencjalny surowiec do mrożenia, można oczekiwać, że dynamika wzrostowa utrzyma się także w drugiej połowie roku.


POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę