aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ciasto marchewkowo - morelowe z kremem twarogowym

16 kwietnia 2020
Ciasto marchewkowo - morelowe z kremem twarogowym
Newseria Lifestyle

Zaskocz domowników pysznym ciastem marchewkowym. Sprawdź przepis blogerki kulinarnej Justyny Dragan.

Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm):

Ciasto marchewkowe:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 180 g cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 200 g marchewki
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżki naturalnego gorzkiego kakao
  • 1 op. orzechów włoskich Bakal
  • 100 g moreli suszonych Bakal


Konfitura morelowa:

  • 100 g moreli suszonych Bakal
  • 100 ml wrzątku
  • 1 łyżka soku z cytryny


Krem twarogowy:

  • 400 g twarogu tłustego
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki powyższej konfitury morelowej


Do dekoracji:

  • 30 g gorzkiej czekolady + 15 g masła
  • kilka sztuk moreli suszonych Bakal
  • kilka sztuk orzechów włoskich Bakal


Przygotowanie:

Ciasto marchewkowe: 
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i kakao. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie posiekać, morele drobno pokroić. Jajka ubić z solą oraz cukrem do jasności i puszystości. Nadal ubijając wlewać strumyczkiem olej. Dodać startą marchewkę, posiekane bakalie i wymieszane suche składniki. Całość krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera. Masę przelać do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 70 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Nożykiem oddzielić boki ciasta od rantów tortownicy.

Konfitura morelowa: 
Morele zalać wrzątkiem, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie, nie odsączając morel z wody, dodać do nich łyżkę soku z cytryny i całość zmiksować na gęstą konfiturę.

Krem twarogowy: 
Twaróg zmielić trzykrotnie. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości, następnie dodać zmielony twaróg, ekstrakt z wanilii oraz dwie łyżki przygotowanej wcześniej konfitury morelowej. Całość zmiksować do połączenia. Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić ostrym nożem z ząbkami na dwa równe blaty. Dolny wysmarować pozostałą konfiturą morelową, wyłożyć ¾ kremu twarogowego (polecam wyciskać przez rękaw cukierniczy). Przykryć II blatem ciasta. Górę przyozdobić rozetkami kremu, oblać polewą czekoladową (czekoladę wraz z masłem stopić w kąpieli wodnej). Udekorować suszonymi morelami i orzechami włoskimi. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego!

Bakalie dostępne są w sklepie marki Bakal: https://bakalsklep.pl

 

Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

W odpowiedzi na pismo Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych w sprawie zwrotu poda...

Do sądów w I kw. br. trafiło 21 tys. pozwów rozwodowych. Wzrost rdr. wynosi blis...

Przedstawiciele branży mleczarskiej będą mogli zaprezentować swoje produkty na t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę