Advertisement

Mięso świniodzika idealne dla otyłych

14 października 2002

Dobra informacja dla osób, które mają problemy z cholesterolem i nadwagą, a jednocześnie nie chcą rezygnować z jedzenia mięsa. Naukowcy z Uniwersytetu Reszowskiego po trwających kilka lat badaniach wyhodowali świniodziki. Mięso tych oryginalnych zwierząt smakuje jak wołowina, ale zawiera o połowę mniej tłuszczu i cholesterolu.

Michaś to dzik z krwi i kości rodem z Mazur – ojciec prawie czterdzieściorga warchlaków. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że ich wnukami są świnie. Z wyglądu przypominają dzika. Mają pręgę na grzbiecie i dłuższe ryjki.

Pomysłodawca tej krzyżówki jest profesor Uniwersytetu Rzeszowskiego Marek Koziorowski. Jak twierdzi jego badania to efekt poszukiwań mięsa, które nie byłoby tak kaloryczne jak wieprzowina.

Dzisiaj kiedy spożycie wołowiny w całej Europie spada mięso świniodzików ma duże szanse ponieważ pod względem składu zbliżone jest do wołowego, a ma dużo lepsze walory smakowe – mówi Marek Koziorowski

Profesor uważa, że ta krzyżówka doskonale nadaje się do hodowli w małych gospodarstwach, właśnie takich jak na Podkarpaciu. Zwierzęta mogłyby być także atrakcją w gospodarstwach agroturystycznych.


POWIĄZANE

Już w dniach 2-4 czerwca 2017 r. podczas finału 40. Ogólnopolskiego Turnieju Wie...

Carrefour Polska został uhonorowany Odznaką Honorową „Za zasługi dla SGGW”. Nagr...

Profesor Magdalena Król z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW zwyciężyła w ple...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum
Jestesmy w spolecznosciach:

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Zgłoś uwagę