aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Mięso świniodzika idealne dla otyłych

14 października 2002

Dobra informacja dla osób, które mają problemy z cholesterolem i nadwagą, a jednocześnie nie chcą rezygnować z jedzenia mięsa. Naukowcy z Uniwersytetu Reszowskiego po trwających kilka lat badaniach wyhodowali świniodziki. Mięso tych oryginalnych zwierząt smakuje jak wołowina, ale zawiera o połowę mniej tłuszczu i cholesterolu.

Michaś to dzik z krwi i kości rodem z Mazur – ojciec prawie czterdzieściorga warchlaków. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że ich wnukami są świnie. Z wyglądu przypominają dzika. Mają pręgę na grzbiecie i dłuższe ryjki.

Pomysłodawca tej krzyżówki jest profesor Uniwersytetu Rzeszowskiego Marek Koziorowski. Jak twierdzi jego badania to efekt poszukiwań mięsa, które nie byłoby tak kaloryczne jak wieprzowina.

Dzisiaj kiedy spożycie wołowiny w całej Europie spada mięso świniodzików ma duże szanse ponieważ pod względem składu zbliżone jest do wołowego, a ma dużo lepsze walory smakowe – mówi Marek Koziorowski

Profesor uważa, że ta krzyżówka doskonale nadaje się do hodowli w małych gospodarstwach, właśnie takich jak na Podkarpaciu. Zwierzęta mogłyby być także atrakcją w gospodarstwach agroturystycznych.


POWIĄZANE

W jaki sposób witamina D chroni przed najpowszechniejszymi chorobami i jednocześ...

Kolejne wchodzące w skład grupy spółek DANONE w Polsce podmioty już w 2024 roku ...

Czyli dlaczego warto spożywać warzywa, owoce i soki? Większość ekspertów ds. żyw...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę