aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

IERiGŻ: w tej kampanii może być wyprodukowane 2,1-2,3 mln ton cukru

18 września 2018
IERiGŻ: w tej kampanii może być wyprodukowane 2,1-2,3 mln ton cukru

Jeżeli w okresie kampanii nie wystąpią trudności ze zbiorem i przerobem surowca, to produkcja cukru w Polsce wyniesie 2,1-2,3 mln ton, tj. nawet 600 tys. ton ponad krajowe zapotrzebowanie - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).

Kampania cukrownicza 2018/2019 już się rozpoczęła w trzeciej dekadzie sierpnia; zdecydowała o tym duża powierzchnia uprawy buraków cukrowych, wynosząca ok. 235 tys. ha.

Według IERiGŻ, plony buraków cukrowych są zróżnicowane regionalnie w związku z suszą, która wystąpiła w wielu regionach kraju. "Przewiduje się, że średni plon wyniesie ok. 630 dt/ha, a technologiczny plon cukru 9,5-10,0 ton/ha" - napisano w comiesięcznym raporcie.

Produkcja cukru w tej kampanii będzie większa od zapotrzebowania na rynku wewnętrznym, które szacowane jest na ok. 1,72 mln ton i konieczny będzie duży eksport.

Obecnie ceny cukru na krajowym rynku są na bardzo niskie, a decydują o tym niskie ceny cukru białego na świecie oraz przewidywana duża podaż tego surowca z kampanii 2018/2019.

Średnia cena zbytu cukru w workach w lipcu 2018 r. spadła do 1,64 zł/kg w porównaniu z czerwcem oraz była o 33,3 proc. niższa niż przed rokiem. Ceny zbytu cukru paczkowanego wzrosły w lipcu porównaniu z czerwcem br. o 8 proc. do 1,48 zł/kg i były aż o 36,5 proc. niższe niż przed rokiem.

Niskie ceny negatywnie wpływają na sytuację finansową przemysłu cukrowniczego, który w pierwszym kwartale br. osiągnął zysk netto 49,6 mln zł, wobec 276,2 mln zł w analogicznym okresie 2017 r.

W lipcu średnia cena detaliczna wyniosła 1,97 zł/kg i była o 3 proc. niższa niż przed miesiącem oraz o 37 proc. niższa niż w lipcu 2017 r. Obecnie kilogram cukru w detalu kosztuje obecnie 2-3 zł za kg.

W pierwszym półroczu 2018 r. wyeksportowano z Polski 420,0 tys. t cukru, w tym na rynek UE sprzedano 143,7 tys. ton. Największymi odbiorcami w UE były: Rumunia (53 tys. t) i Niemcy (46 tys. t). Natomiast poza UE polski cukier trafił do Sri Lanki (56 tys. t), Izraela (39 tys. t) oraz Egiptu (37 tys. t) i Gruzji (30 tys. t).

 

Anna Wysoczańska (PAP)


POWIĄZANE

Wybór odpowiednich krzeseł do ogrodu jest niezwykle istotny dla każdego, kto pra...

JA Solar to wiodący światowy producent zajmujący się produkcją paneli fotowoltai...

Ze względu na utrzymującą się suszę optymalne rozwiązanie do ochrony herbicydowe...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę