OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

SERTOP – Uwaga na transport!

4 lipca 2019
SERTOP – Uwaga na transport!

Aby serek topiony dotarł na sklepową półkę z zachowaniem najwyższej jakości warto zadbać o odpowiednią temperaturę transportu, mieszczącą się w zalecanych przez producenta parametrach.

Przekroczenie ich na kilkanaście minut np. podczas przenoszenia serka ze sklepu do domu, nie spowoduje żadnych konsekwencji, bowiem dobrze wcześniej wychłodzony produkt, jest w stanie utrzymać swoją temperaturę, jednak wystawienie go na długotrwałe działanie promieni słonecznych może  spowodować utratę jego jakości. Podsumowując: w całym procesie, zarówno produkcji, jak i pakowania oraz transportu serków należy bezwzględnie zachować "łańcuch chłodniczy".

Kolejnym, poza temperaturą zagrożeniem dla produktów nabiałowych są uszkodzenia mechaniczne, które zwykle powstają na skutek nieuważnego obchodzenia się z towarem w trakcie załadunku i rozładunku.

- Pomimo naszych zabezpieczeń w postaci kartonów zbiorczych i folii zabezpieczających zdarzają się przypadki, wywołane zwykle czynnikiem ludzkim, prowadzące do uszkodzeń opakowania – mówi  Marek Maciejewski, kierownik Działu Sprzedaży w Sertop.   

- Najmniejszy problem jest, kiedy są one widoczne gołym okiem, bo wówczas klient po prostu nie kupi takiego towaru. Dużo większym problemem są jednak mikrouszkodzenia, powstające zazwyczaj pod wpływem zgnieceń np. w ladach chłodniczych, o których właściciel sklepu może po prostu nie wiedzieć.

Dostęp powietrza do wyrobu może bowiem spowodować rozwój pleśni, która powoduje całkowitą dyskwalifikację wyrobu. W każdym przypadku uszkodzenia produkt należy bezwzględnie zwrócić do magazynu dostawców i zutylizować. 

 

Biuro prasowe Sertop


POWIĄZANE

Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej – Biało-Czerwona Symfonia Tożsamości   2 m...

W dobie rosnącej popularności gamingu wśród młodzieży, wybór odpowiedniego kompu...

(Waszyngton, D.C., 29 kwietnia 2025 r.) - W pierwszych 100 dniach administracji ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę