Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Zero waste w kuchni: jak zadbać, by na naszych talerzach nie wiało nudą, a w naszej kuchni nic się nie marnowało

7 sierpnia 2020
Zero waste w kuchni: jak zadbać, by na naszych talerzach nie wiało nudą, a w naszej kuchni nic się nie marnowało

Coraz większa troska o naszą planetę sprawia, że popularność zyskują różnego rodzaju akcje proekologiczne. Jedną z nich jest ruch “zero waste”, czyli nowy styl życia, polegający na maksymalnym ograniczeniu produkcji domowych odpadów i zanieczyszczeń. Dotyczy on każdego obszaru życia, w tym także kulinariów. Podpowiadamy co zrobić, by w naszej kuchni nic się nie marnowało, a dania zero waste były pełne smaku.


Rady dla początkujących


Całkowite wyeliminowanie domowych odpadków nie jest zadaniem prostym, ale z łatwością można postawić kilka pierwszych kroków w tym kierunku. Należy zacząć od podstaw, czyli zakupów. Przede wszystkim spróbuj ograniczyć używanie foliowych reklamówek. Postaraj się także przynosić własne pudełka na zakupy, na przykład na bakalie czy słodycze, a do tego nie brać potwierdzenia płatności, jeśli rzeczywiście go nie potrzebujesz.

 

Aby maksymalnie ograniczyć marnowanie żywności, rób przemyślane zakupy. Niestety, często zdarza się, że kupujemy za dużo, a do tego nieumiejętnie przechowujemy jedzenie, dlatego na końcu ląduje ono w koszu. Zaplanowanie posiłków na cały tydzień i spisanie odpowiedniej listy sprawi, że w sklepie nie poddamy się zakupowemu szaleństwu. Na szczęście, niektóre suche i sypkie produkty, oraz szczelnie zapakowane produkty płynne, takie jak sos sojowy, możemy dłużej przechowywać w naszej kuchni.


Kuchnia zero waste


Oprócz robienia odpowiednich zakupów warto również gotować w odpowiedzialny sposób. Nurt zero waste w kuchni to nic innego, jak maksymalne wykorzystanie produktów. Spróbuj w swoich daniach i przekąskach korzystać z warzyw i owoców ze skórką. W końcu najwięcej witamin znajduje się właśnie pod nią, a w procesie obierania tracą one swoje cenne wartości odżywcze. Łodygi i liście nie muszą być spisane na straty. Możesz je nie tylko gotować, prażyć lub przygotować na parze, ale czasem nawet jeść na surowo.

Przygotowując jedzenie zdarza nam się zrobić czegoś za dużo. Makaron, ryż czy wszelkie warzywa z obiadu wystarczy schować do lodówki i wykorzystać kolejnego dnia. Bardzo często dania, które powstają “z niczego”, czyli ze składników, które akurat mamy pod ręką są bardzo pomysłowe i niebanalne. W ten sposób możemy wpaść na zupełnie nowe inspiracje i kompozycje, które wcześniej nie przyszłyby nam do głowy. Cynamon i sok pomarańczowy w wytrawnym daniu? Makaron jako baza pysznej sałatki? Gulasz z warzyw? Możliwości są nieograniczone!


Sos sojowy - dobry do wszystkiego


Jak sprawić, by dania zero waste nabrały wyjątkowego charakteru i nie byłynudne? Pomoże w tym naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman. Nawet kilka kropli podkręci każdą potrawę i wydobędzie z niej wyrazistość i pełnię smaku. Wyjątkową właściwością sosu Kikkoman jest to, że doskonale łączy się praktycznie z każdym dodatkiem. Miód, brązowy cukier, kolorowy pieprz, imbir, zioła, cytrusy, ocet, wino, jogurt, mięsa, warzywa, owoce i sery - długo by wymieniać! Dzięki swojej uniwersalności sprawia, że eksperymentowanie w kuchni staje się proste jak nigdy wcześniej.

Zapiekanka z wczorajszego makaronu, smażone kulki ryżowe, sałatka z pozostałych warzyw - to wszystko przygotujesz w mgnieniu oka, wykorzystując resztki potraw z poprzednich dni. Aby na talerzu nie wiało nudą, odpowiednio przypraw dania zero waste. Sos sojowy Kikkoman bogaty w umami odmieni oblicze ekologicznego gotowania - dlatego powinien być w kuchni zawsze pod ręką.



Penne z brokułem w serowym sosie

Składniki na 4 porcje:

  • 1 mały brokuł

  • 200 g penne (lub innego makaronu)

  • 1 łyżka stołowa masła

  • 1 łyżka stołowa mąki

  • 200 ml mleka

  • 60 g śmietany

  • 60 g kremowego serka

  • 40 g startego cheddara

  • starta gałka muszkatołowa

  • 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 12 oliwek

  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

 

1. Podziel brokuła na różyczki. Umyj, pokrój na małe kawałki, zblanszuj we wrzącej wodzie. Przepłucz w zimnej wodzie.

 

2. Roztop masło, dodaj mąkę. Zmieszaj i gotuj. Dolej mleko i śmietanę. Zagotuj, nie przestając mieszać. Dodaj kremowy serek i cheddar. Gotuj, aż cheddar się roztopi.

 

3. Dopraw sos gałką muszkatołową, sosem sojowym, octem jabłkowym i pieprzem. Dodaj makaron i dwie trzecie brokułów.

 

4. Rozłóż makaron z serem na talerzach. Udekoruj resztą brokułów i podawaj.


Ratatouille

Składniki na 4 porcje:

  • 1 cebula pokrojona w kostkę

  • 1 dynia pokrojona w kostkę

  • 1 bakłażan pokrojony w kostkę

  • 2 duże pomidory pokrojone w kostkę

  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 6-7 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

  • 1 łyżka octu lub białego wina

  • 1 łyżeczka cukru

  • 200 ml soku pomidorowego

  • sól, oregano i chili w proszku

Możesz wykorzystać warzywa, które akurat masz w lodówce.

Sposób przygotowania:

 

1. Warzywa pokrój w kostkę i podsmaż na średnim ogniu na oliwie razem z czosnkiem w głębokiej patelni.

 

2. Dodaj naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, ocet, cukier oraz sok pomidorowy i zagotuj. Przez kilka minut gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.

 

3. Dopraw solą, oregano i chili.

 

Podawaj z ryżem, makaronem, kaszą lub pieczywem.



 

Sałatka z marynowanych warzyw

Składniki na 4 porcje:

  • 100 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

  • 200 ml wody

  • 100 g cukru

  • 150 ml octu

  • 1 laska cynamonu

  • 3 liście laurowe

  • 1 kg wybranych warzyw (np. marchwi, cebuli, ogórków, rzodkiewek itp.)

  • opcjonalnie przyprawy: po łyżeczce kolendry, czarnuszki, kminku, pieprzu

Możesz wykorzystać wszelkie, nieco starsze warzywa, które masz pod ręką.

Sposób przygotowania:

 

1. Pokój warzywa w kawałki wielkości ok. 3cm. Zagotuj sos sojowy z wodą, octem, cukrem i przyprawami. Zalej warzywa marynatą i odstaw na co najmniej jeden dzień.

 

2. Umyj dokładnie słoiki, uszczelki i pokrywki. Wlej ostrożnie gorący sos przy pomocy szerokiego leja. Zamknij słoiki i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze max. 120°C. Wyjmij z piekarnika i zostaw na noc do ostygnięcia. Nie odwracaj do góry dnem.

 

Warzywa sprawdzą się jako gotowa sałatka i dodatek do dań głównych lub jako zdrowa przekąska.


Pamiętaj, w każdym z przepisów możesz wykorzystać coś, co powoli traci świeżość lub zostało z poprzedniego posiłku. W ten sposób uratujesz produkty, a dzięki sosowi sojowemu Kikkoman nadasz im nowego smaku!

W poszukiwaniu kolejnych przepisów, zapraszamy na naszą stronę: www.kikkoman.pl/przepisy/



Informacja o firmie:

Kikkoman to światowy lider na rynku sosu sojowego. Naturalnie warzony, złożony z 4 składników, jest znany milionom miłośników kuchni. Na sukces marki pracuje 7000 osób na całym świecie, a około 400 milionów litrów sosu sojowego Kikkoman transportuje się do sklepów każdego roku. W 1997 roku w Holandii powstał pierwszy europejski zakład produkcyjny, który wciąż wytwarza sos sojowy Kikkoman na cały rynek Starego Kontynentu.

 

Biuro prasowe Kikkoman


POWIĄZANE

Specjalistka żywienia dzieci wyjaśnia, jak komponować jadłospis dziecka z uwzglę...

Awaria na drodze i związane z nią holowanie, kradzież samochodu oraz zderzenie z...

Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt.: „Opakowa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę