Jeszcze w 2014 roku, gdy w sierpniu Rosja wprowadziła zakaz importowy, 10% eksportowanych z Polski serów (w ujęciu wartościowym) trafiało na ten rynek. Wcze...
Komisja Europejska w ostatni czwartek podwyższyła prognozę produkcji pszenicy miękkiej w Unii Europejskiej z 134,2 mln ton do 134,6 mln ton. Pomimo niewielkiej ...
Największy rosyjski producent drobiu i pasz, koncern Cherkizovo, otrzymał niezbędne zgody i autoryzacje dotyczące eksportu mięsa drobiowego na rynek Unii Europ...
Agenda Komisji DG Agri opublikowała kwartalny, tym razem „jesienny”, krótkoterminowy przegląd rynków rolnych w Unii. Ten 31 stronicowy dokument zawiera...
Naukowcy dowiedli, że jedzenie jednego jaja dziennie redukuje o 12 procent ryzyko wystąpienia udaru. Badania opublikowano w Journal of the American College of Nutrition.
20.10.2016 o godzinie 16.30 we wrocławskim Przylądku Nadziei odbyły się nietypowe herbaciane warsztaty dla najmłodszych. Wydarzenie jest kolejnym owocem wsp...
Jeszcze przez dwa lata - do 1 stycznia 2019 r. - będzie można karmić zwierzęta paszami zawierającymi genetycznie zmodyfikowane organizmy - zakłada nowelizacja...
Ułatwienie rolnikom sprzedaży żywności wytworzonej we własnym gospodarstwie, taki ma być skutek projektu ustawy, którym zajmie się specjalna podkomisja. Pow...
Grupy robocze Copa - Cogeca ds. zbóż i roślin oleistych potwierdziły złą sytuację na europejskim rynku w 2016 roku, szanse na poprawę zależą od dostępu do śro...
Jeżeli dany artykuł rolno-spożywczy powstał w Polsce i z rodzimych składników, to producenci będą mogli je oznaczyć jako "produkt polski" - stanowi uchwalona...