Naturalność w rolnictwie

24 czerwca 2009
 Mało powszechny jeszcze termin EM oznacza Efektywne Mikroorganizmy, wykorzystywane  przez technologie, działające jako naturalne sterylizatory i antybiotyki. Poprawiają one jakość tudzież zdrowotność wszystkich systemów biologicznych. Co istotne, nie szkodzą środowisku naturalnemu. Kompozycja EM-Farming jest bowiem żywą substancją, nie modyfikowaną genetycznie, o silnym działaniu antyutleniającym, całkowicie przyjazną zdrowiu istot żywych.
   Uwzględniając powyższe, Kujawsko – Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Kujawsko – Pomorska Izba Rolnicza w Przysieku podjęły wspólną inicjatywę edukacyjną, mającą na względzie promowanie zalet preparatu.                      

       

                                                                               
   Jedna z cyklu konferencji odbyła się w Gnojnie, gmina Inowrocław. Nosiła tytuł „Biotechnologia EM-Farming w rolnictwie, pożyteczne mikroorganizmy, drogą do wzrostu efektywności gospodarowania, poprawy zdrowotności gleby, zwierząt, zwiększenia plonów i ograniczenia kosztów”. Zgromadziła około 50 rolników, grupę sołtysów, doradców rolnych, pracowników samorządowych, radnych z Przewodniczącym Rady Gminy Augustynem Koroną na czele. Otwierając spotkanie, uczestników powitał Wójt Gminy Inowrocław, Lech Skarbiński.
   Część szkoleniową inaugurował wykład Stanisława Kolbusza (Prezesa Stowarzyszenia EkosystEM-Dziedzictwo Natury): „Chemia czy organizmy w ochronie życia”. Po nim głos kolejno zabierali: prof. dr hab. Zenon Schneider (emerytowany nauczyciel Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu): „Pochodzenie efektywnych mikroorganizmów”, Kazimierz Zgoła (Pełnomocnik PHU AGNES w Lesznie): „Zastosowanie użytecznych mikroorganizmów w produkcji roślinnej i zwierzęcej” oraz Marek Brunka (Regionalne Centrum Promocji i Namnażania Mikroorganizmów w Pawłowie): „EM-Farming rewitalizacji środowiska”.      
   Warto wspomnieć, że EM-Farming odkrył amerykański uczony prof. Matthew Wood, uczeń jednocześnie wieloletni współpracownik japońskiego naukowca prof. Teruo Higa.                                                                                  
   Zawartość preparatu daje mix kilkudziesięciu szczepów, występujących, powszechnie w środowisku naturalnym, jak: promieniowce, bakterie fotosyntetyczne, bakterie kwasu mlekowego, drożdże i grzyby fermentujące. Ich proporcje zostały tak dobrane, aby każda część składowa spełniała ściśle określoną funkcję, wzajemnie uzupełniając się, nadto wzbogacając podczas działania.
   Poszczególne mikroorganizmy, będące składnikami EM-Farming, tworzą substancje beztlenowe, które w procesach metabolizmu uwalniają wolny chemicznie tlen. Fakt ów ma ogromne znaczenie dla procesu rewitalizacji środowiska.   
   Preparat EM-Farming to żółtobrunatna ciecz o pH 3 – 3,5, o słodkokwaśnym smaku i zapachu kwasu chlebowego bądź fermentującego soku owocowego. Można go spożyć bez ubocznych skutków.
   Zwieńczenie blisko 5-cio godzinnej części prelekcyjnej, stanowiła niezwykle ożywiona dyskusja, wywołana przede wszystkim sporym zainteresowaniem produktem. Ewidentnie dowiodła potrzeby realizacji przedsięwzięcia.  
   Obrady podsumowała i zamknęła Zastępca Wójta Gminy, Teresa Kwiatkowska.
   Poczęstunek serwowany w przerwie był dziełem członkiń Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich Gminy Inowrocław, Koło w Gnojnie.

POWIĄZANE

Kierownictwo resortu rolnictwa przyjęto we wtorek zaktualizowany Ramowy Plan Dzi...

Rolnictwo ekologiczne w Polsce zamiast spodziewanego dynamicznego rozwoju, od ki...

Przedstawiciele państw unijnych przyjęli we wtorek ostatecznie przepisy dotycząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę