biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

NIK: ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego

Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontroli przeprowadzonej przez Najwyższą Izbę Kontroli. Stwarza to zagrożenia dla zdrowia ludzi - poinformował we wtorek wiceprezes NIK Mieczysław Łuczak.

4 sierpnia 2016

APEL PREZESA KRUS

Szanowni Rolnicy, lato to dla Państwa czas intensywnej pracy. Związane z nią zmęczenie, pośpiech, chwilowa nieuwaga, nasilają ryzyko wypadku. Tragiczne w skutkach są zwłaszcza pochwycenia przez prasy i przyczepy do zbioru siana i słomy, przygniecenia przez przewrócone ciągniki czy maszyny rolnicze. Wielu wypadków można by uniknąć, przestrzegając zasad ochrony zdrowia i życia w gospodarstwie rolnym.

4 sierpnia 2016

Trzy województwa Polski wschodniej wspólnie promują żywność tradycyjną

Samorządy z województw podkarpackiego, lubelskiego i podlaskiego wspólnie promują tradycje kulinarne tych regionów. W tym celu powołali Wschodni Szlak Kulinarny - cykl imprez, na których prezentowana jest żywność tradycyjna dla tych regionów.

4 sierpnia 2016

Powstanie pierwszy ekologiczny supermarket

Pierwszy w Polsce wielkopowierzchniowy sklep oferujący żywność ekologiczną powstanie w Konstancinie w planowanym centrum handlowym "Quick Park Konstancin". Po...

20 lipca 2016

Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu ogłasza Konkurs na najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w 2016 roku

Do udziału w konkursie zapraszamy rolników ekologicznych z województwa dolnośląskiego, którzy posiadają aktualny certyfikat wydany przez upoważnioną jednostkę...

14 lipca 2016

Kukiz'15: apeluje o "odblokowanie" ustawy o sprzedaży bezpośredniej

Dopuszczenie do sprzedaży przetworzonych produktów przez rolników pozwoli podnieść się im z kolan; większe zyski zostaną też w kieszeni rolnika - przekonuje Jar...

12 lipca 2016

Dlaczego nie powinno się spalać słomy -zagospodarowanie resztek pożniwnych i poprawienie struktury gleby

 Substancja organiczna po wprowadzeniu do gleby ulega przetworzeniu i rozkładowi przez mikroorganizmy. Pamiętajmy że gleba jest żywym organizmem bakterii i grzy...

8 lipca 2016

Branża winiarska stawia na ekologiczną produkcję. Konsumenci zwracają na to coraz większą uwagę

Koneserzy win kierują się przy wyborze trunku nie tylko szczepem winogron i krajem pochodzenia. Coraz częściej zwracają uwagę na sam proces produkcji – pod...

28 czerwca 2016

Copa i Cogeca o utrzymaniu zrównoważonych obszarów wiejskich

Copa i Cogeca na warsztatach na temat Zielonego Tygodnia podkreślają  znaczenie innowacji, inwestycji i współpracy na rzecz bardziej ekologicznej przyszłości.

7 czerwca 2016

Żyto mieszańcowe GPS – źródło biogazu i kiszonki

Żyto na ogół uprawia się w warunkach mniej sprzyjających uprawie innych gatunków zbóż. Wynika to z jego większej odporności na mrozy, mniejszych wymagań gle...

19 maja 2016
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę