Nieustanne doniesienia medialne o efekcie cieplarnianym, skażonej żywności czy zatruciu środowiska są przyczynkiem do dyskusji na temat zagadnień związanych z ekologią. Bycie eko staje się modne. Taka postawa niekoniecznie musi wiązać się z ...
Ze stu roślin uprawnych zapewniających 90% światowej żywności, aż 70 jest zapylanych przez pszczoły i inne owady. Pszczoły i rolnictwo są zatem nieodłącznie powiązane.
Do grona ambasadorów konkursu Drzewo Roku Klubu Gaja, dołączył profesor Jan Miodek - polski językoznawca, profesor i dyrektor Instytutu Filologii Polskiej Uniwersytetu Wrocławskiego, członek Komitetu Językoznawstwa Polskiej Akademii Nauk i Rady ...
Greenpeace w ramach kampanii „Przychylmy pszczołom nieba" zamierza w Zielonej Górze zbudować 6 hoteli dla pszczół samotnic i innych dziko żyjących owadów zapylających. Projekt jest efektem zorganizowanej jesienią 2013 roku akcji społecznej ...
„Dolina Ekologicznej Żywności” to pierwszy w kraju klaster zrzeszający różne podmioty działające na rzecz promowania i rozwoju żywności ekologicznej. Klaster to geograficzne skupisko wzajemnie powiązanych firm, wyspecjalizowanych ...
Coraz powszechniejsza jest wiedza, że światowe zasoby tradycyjnych, tj. kopalnych surowców energetycznych są ograniczone, a wraz ze stale rosnącym zapotrzebowaniem na energię szybko się zmniejszają. Co ważniejsze, produkcja energii z tych surowców ...
W piątek 14 lutego zakończyły się konsultacje społeczne projektu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 przygotowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt ten jak podkreśla Greenpeace Polska wzbudził szereg ...
Jak odróżnić prawdziwy ser żółty od wyrobu seropodobnego i jak go przechowywać? Jak zetrzeć go na tarce i co zrobić z zeschniętym wyrobem? Z odpowiedzią na te i inne pytania zmaga się każdy, kto choć trochę gotuje. Ale nie mistrzowie kuchni i ...
Od tego miesiąca Rynek Hurtowy Bronisze, jako pierwszy wprowadził obowiązek posiadania przez sprzedawców prowadzących handel na placach, identyfikatora z danymi sprzedawcy i informacją o produkcie wprowadzanym do obrotu.
W Polsce z roku na rok przybywa gospodarstw ekologicznych. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowanych w roku bieżącym, na koniec grudnia 2012 r. w Polsce było 25,9 tys. gospodarstw ekologicznych gospodarujących na ponad 650 ...