Ochrona środowiska i zrównoważona produkcja zyskują na znaczeniu w strategiach producentów żywności. Firmy wybierają surowce z certyfikowanych upraw i zwracają...
Prawie 350 nowych platform pod bocianie gniazda zainstalowały przed nadejściem tegorocznej wiosny ekipy Energa Operator. Dotychczas w północnej i centralnej Po...
Komentarz organizacji WWF Polska, Greenpeace, Dzika Polska, Greenmind, ClientEarth Prawnicy dla Ziemi i Pracownia na rzecz Wszystkich Istot do zamknięcia czę...
Copa i Cogeca wyraziły w ubiegłym tygodniu, w Brukseli zadowolenie z faktu, że Komisja Europejska utrzyma obszary proekologiczne na poziomie 5% po publikacji no...
Zmiany w programach środowiskowych doprowadzą do katastrofalnych szkód w ekosystemach rzek – alarmują organizacje skupione w Koalicji Ratujmy Rzeki*. Chodzi o ...
Dnia 21 marca br. w niewiążącej rezolucji Komitet ds. Środowiska, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności PE–ComEnvi ostrzegł Komisję aby wycofała się z...
Zarodek żubra metodą in vitro, po raz pierwszy w przypadku tego gatunku, uzyskali naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. O osiągnięciu ...
Ponad 150 mld euro rocznie – tyle warta jest praca wszystkich pszczół na świecie. Z tego na pszczoły europejskie przypada 15 mld euro, a na nasze rodzime...
Ma 110 cm długości, zmienia futro, jest wychudzony i odwodniony. Romusiem, foczym szczenięciem, w nocy z 28 na 29 marca zaopiekował się Błękitny Patrol...
W UE utrzymuje się silny opór wobec genetycznie modyfikowanych roślin. Przedstawiciele państw UE nie osiągnęli wymaganej większości ws. autoryzacji trzech od...