Unia zajrzy do naszych talerzy

14 października 2004

Komisja Europejska wydaje wojnę konserwantom. Chce zakazać używania niektórych substancji. Restrykcje mają dotyczyć azotanów i azotyn używanych przy produkcji wędlin i serów.

Stosowane są one przez wędliniarzy, bo zabezpieczają produkty spożywcze przed szybkim psuciem się. Okazało się jednak, że zmieniają się w tzw. nitrozaminy, czyli substancje rakotwórcze. Nie można ich całkowicie wyeliminować z produkcji, dlatego Komisja wprowadzi maksymalną dawkę stosowaną w wędliniarstwie.

Azotany same w sobie, zanim zamienią się w rakotwórcze substancje, też są bardzo szkodliwe. Mogą bowiem powodować, że czerwone krwinki tracą zdolność przenoszenia tlenu.

- A to w ekstremalnych przypadkach, gdy do organizmu trafi ich dużo, może doprowadzić nawet do śmierci - wyjaśnia Elżbieta Sikora z Katedry Żywienia Człowieka Akademii Rolniczej w Krakowie. Specjalistka przypomina, że w wędlinach są niewielkie ilości tych substancji. - Jednak to nie jedyne ich źródło. Do naszego organizmu trafiają też z serów i warzyw - ostrzega. Dlatego wcześniej Komisja uregulowała ich dopuszczalny poziom w sałacie i szpinaku.

Z użycia mają też być wycofane dwa popularne konserwanty E216 i E217. Po przeprowadzeniu badań okazało się, że powodują reakcje alergiczne. Przy produkcji cukierków-żelków dla dzieci mają zaś przestać być używane niektóre substancje żelujące.

To już kolejny element walki Komisji z tymi rodzajami słodyczy. Wcześniej nakazano wycofanie ze sprzedaży tych, które zawierają dodatki w postaci całych lub suszonych owoców. Zdarzały się bowiem przypadki krztuszenia się nimi dzieci.

- Cały czas staramy się uzupełniać prawo o najnowsze wyniki badań naukowych. To jest niezbędne dla bezpieczeństwa konsumentów - tłumaczył w Brukseli unijny komisarz ds. zdrowia David Byrne. Unia wyjątkowo dba o bezpieczeństwo żywności, przepisami zajmuje się specjalna dyrekcja i Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności. Przygotowane przez Komisję zapisy muszą być teraz zatwierdzone przez Radę UE i Parlament Europejski.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę