Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Jedynie 18% Polaków spełniło ten warunek w sierpniu. To o...
Sektor owocowo-warzywny Unii Europejskiej łączy się prowadząc kampanię „CuTE: Kultywowanie smaku Europy”, współfinansowaną przez Unię Europejską. Poprzez działa...
Producenci i przedsiębiorcy wyrabiający wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, wpisani do ewidencji KOWR...
Dobra dostępność truskawek, malin, porzeczek, borówek czy jagód, możliwość współpracy z plantatorami, a przede wszystkim lokalny charakter i rozpoznawalny...
Trzy czwarte z nas słyszało, że Polska jest największym producentem jabłek w Europie. A mimo to Polacy nie mają świadomości skali tej potęgi. W badaniach opinii...
W związku z tym, że do Biura Krajowej Rady Izb Rolniczych wpłynęły informacje od rolników z województwa małopolskiego o problemach ze zbytem ogórków...
Odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z jesienią, zimą, wczesną wiosną. Lato jest dobrym momentem na zadbanie o prawidłowe odżywie...
Borówka zdobyła tytuł „Najlepszego owocu świata 2020 według dietetyków”. Plebiscyt zorganizował największy w Polsce portal kierowany do zawodowych dietetyków ...
Czerwiec dla uczniów kojarzący się ze swobodą, rozpoczynający wakacje, otwiera również sezon na polskie owoce. Pod koniec czerwca Krajowy Ośrodek Wsparcia Rol...
W ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!” rusza promocja plantacji, na których można samodzielnie pozbierać owoce. Pierwsze borówkobrania odbędą się w...