biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025


Drób drożeje w zawrotnym tempie

Kilogram żywego kurczaka kosztuje więcej niż kilogram tucznika. Wczoraj za kilogram tucznika w punktach skupu na terenie województwa kujawsko-pomorskiego płacono w wadze żywej od 3,40 do 3,50 złotych (plus VAT). To mniej niż za kilogram kurczaka.

13 maja 2005

Wymiana klatek

Jeszcze siedem lat zostało producentom jaj na zamianę starych klatek, na nowe, znacznie większe i lepiej wyposażone. Wielu brytyjskich hodowców niosek już wprowadziło zmiany na fermach.

12 maja 2005

Gęsi – sposób na biedę w zawierciańskiej wsi

600 gęsi rozdano bezrobotnym kobietom ze wsi Grabowa w województwie śląskim. Danuta Nowak wzięła 20. – Będzie na wesele dla córki. W zeszłym roku uchowałam dziesięć i ubiłam połowę, jak syn się żenił.

12 maja 2005

Drób na Węgrzech

Węgierscy producenci drobiu obawiają się konsekwencji zniesienia przez rząd specjalnych subsydiów na dostosowanie do wymogów unijnych.

11 maja 2005

Drożeją kurczaki

Na wolnym rynku ceny kurczaków zrównały się z wieprzowiną i dochodzą do 3,60 zł/kg żywca. Skąd te podwyżki? Przetwórcy mówią, że powodów jest przynajmniej kilka. Po pierwsze małe zakłady, które nie mają podpisanych umów kontraktacyjnych, teraz kiedy ...

11 maja 2005

Producenci jaj narzekają

Już przed Wielkanocą było kiepsko, teraz jest jeszcze gorzej - komentują producenci jaj. Ceny znowu spadły. Najmniejsze jaja skupowane są nawet po 10 gr. za sztukę. Najbardziej popularne - średnie kosztują około 14 gr. Wszystko zależy czy ktoś kupuje ...

10 maja 2005

Ponowny spadek cen jaj

Już przed Wielkanocą było kiepsko, teraz jest jeszcze gorzej – komentują producenci jaj. Ceny znowu spadły.

9 maja 2005

Rynek drobiu i jaj. Aktualny stan w UE i Polsce

Unia Europejska wytwarza ok. 12% światowej produkcji mięsa drobiowego (ponad 9 min ton). Po rozszerzeniu proporcja ta zwiększyła się o 2,5%.

9 maja 2005

Marazm w handlu mięsem drobiowym

Marazm w handlu mięsem nie ominął rynku drobiu. Zakłady nie mogą sprzedać towaru, więc większość zamrażają. Tylko czasami udaje się sprzedać korpusy czy mięso mechanicznie odkostnione, jednak są to śladowe ilości - mówi Andrzej Dębowski z giełdy ...

29 kwietnia 2005
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę