aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Mięsa bez podwyżek

22 grudnia 2005

Ceny mięsa na rynku hurtowym w przedświątecznym tygodniu nie wzrosły. To efekt stosunkowo dużej podaży i umiarkowanego popytu. Wielu dostawców zastanawia się teraz nad niewielkimi obniżkami cen, aby w sytuacji silnej konkurencji jeszcze jak najwięcej sprzedać.

- Zakłady kupują już niewiele surowca - mówi Dariusz Stawski z domu handlowego Agro-Bis w Łodzi. - Są to raczej zamówienia uzupełniające, po kilka ton. Więcej sprzedaje się ostatnio świeżego schabu i karkówki niż szynki. To oznacza, że przetwórnie szykują do sklepów dostawy świeżego mięsa tzw. kulinarnego, zaś kończą już przygotowanie świątecznych wędlin. Za półtusze płaconow tym tygodniu na giełdach tyle, ile i w zeszłym - 4,9 do 5,1 zł za kg. Szynka z kością dostępna była po 7,3 - 7,6 zł za kg. Po świętach ceny tych mięs prawdopodobnie nieco spadną.

Stosunkowo mały jest eksport tanich surowców. Niemal zniknął przygraniczny handel detaliczny z Ukrainą. Nadal nie kupuje Rosja.

Choć święta już blisko, to drób cieszy się umiarkowanym powodzeniem. Ceny kurczaków nie wzrosły. Za świeże płaci się w tym tygodniu na giełdach 3,5 zł za kg.


POWIĄZANE

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowany został projekt rozporządzenia...

Dobrostan zwierząt to wspólna sprawa. Wszyscy mamy wpływ na to, jak żyją zwierzę...

W 2023 r. pogłowie bydła i produkcja wołowiny na Ukrainie utrzymywały się w tren...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę