Komisja Europejska chce, by zakłady mięsne z państw wstępujących do Unii, które otrzymały okresy przejściowe, mogły produkować wyłącznie na rynek krajowy. Firmy eksportujące do Europy
Unia Europejska stosuje na rynku mięsa dwie formy działań interwencyjnych: zakupy bezpośrednie prowadzone przez agencje interwencyjne oraz dopłaty do prywatnego przechowywania mięsa.
Pierwsze regulacje unijne dotyczące rynku mięsa baraniego powstały w kwietniu 1978 roku.Szczegółowe uregulowania wprowadzono Rozporządzeniami Rady nr 3013/89 oraz 2467/98. Przewidywały one
Głównymi eksporterami żywca i mięsa baraniego są na rynku światowym Australia i Nowa Zelandia. Eksport żywca baraniego z Australii zwiększa się osiągając w 2001 roku, w
Ceny żywca baraniego uzyskiwane przez producentów w krajach UE pod koniec lat 90. wykazywały tendencję spadkową, natomiast od 2000 roku, wzrostową (tab. 3). Najwyższe ceny żywca baraniego
Baranina jest jedynym gatunkiem mięsa, którego produkcja nie zaspokaja potrzeb unijnego rynku wewnętrznego. Podaż pokrywa zapotrzebowanie tylko w 80%, pozostałe 20% pochodzi z importu. Mimo
produkcja i rynek baraniny w krajach Unii Europejskiej ceny żywca baraniego handel zagraniczny żywcem i mięsem baranim regulacje rynku baraniny w
Spadek zapotrzebowania na wełnę i możliwości eksportu żywca i mięsa baraniego na rynek Unii spowodowały, że hodowane w Polsce owce przeznaczane są głównie na mięso. W ramach rządowych
W Polsce jedyną ubojnią owiec i przetwórnią baraniny spełniającą normy unijne jest zakład „Połonina” w Lesku, który – mimo że skupuje żywiec z całego kraju –
Importerem baraniny na rynek światowy są przede wszystkim Francja i Wielka Brytania oraz: USA, Niemcy, Arabia Saudyjska, Meksyk, RPA i Chiny. Od 1994 roku eksport polskich owiec i mięsa