Przeciętne ceny skupu żywca baraniego w Polsce (według GUS) wykazują od 1991 roku tendencję wzrostową (wykres 1). W roku 2002 kształtowały się na poziomie 5,61 zł/kg, natomiast ceny
Dominującą pozycję w strukturze spożycia mięsa w Polsce (podobnie jak i w produkcji) zajmuje wieprzowina (ok. 60%), mięso drobiowe stanowi ok. 25%, a wołowe – ok. 10%; udział mięsa
Pogłowie owiec w Polsce zmniejsza się. W 1994 roku wynosiło 869,6 tys. sztuk, co oznacza ok. 80% spadek w porównaniu z rokiem 1990 (4158,5 tys. sztuk). W roku 2002 wynosiło już tylko 345,3
Przez wiele lat hodowla owiec w Polsce była nastawiona na produkcję wełny. Od roku 1990 zapotrzebowanie na nią jednak spada. Trend ten ma charakter ogólnoświatowy. Tkaniny
Zarządzanie z kosmosu w nowozelandzkim sektorze mleczarskim może stać się faktem. Przedstawiciele giganta mleczarskiego Fonterra z Nowej Zelandii rozważają pomysł wykorzystania technologii
Znaczną grupę przepisów prawnych w UE zajmują sprawy związane z ochroną zwierząt. Przepisy te określają szczegółowo warunki życia zwierząt oraz zasady obowiązujące przy ich transporcie.
Paszport zawiera: datę urodzenia, płeć, rasę, numer identyfikacyjny matki i ojca, typ użytkowy zwierzęcia, numer siedziby stada i gospodarstwa, dane dotyczące zmian
Bydło znajdujące się w gospodarstwie musi być indywidualnie oznakowane za pomocą 2 plastikowych kolczyków założonych przez lekarza weterynarii w ciągu 15 dni od dnia urodzenia. Na kolczykach
Rejestr powinien zawierać: nazwisko właściciela, adres zamieszkania i numer rejestracyjny gospodarstwa, dane o zwierzętach: wykaz bydła, owiec i kóz urodzonych w
W myśl przepisów unijnych produkcja zwierząt rzeźnych z przeznaczeniem na rynek wymaga udokumentowania źródła ich pochodzenia. Każde zwierzę na obszarze Unii Europejskiej