W dniach 2-4 grudnia 2007 r. w „Hotelu 500”, ul. Warszawska 1B – Smolice, 95-010 Stryków odbędzie się bezpłatne seminarium p.t. ,,Rozwój obszarów wiejskich poprzez zastosowanie sprawdzonych sposobów działania”.
Czy za kilkanaście lat możemy stać się liderem produkcji żywności ekologicznej? Zdaniem specjalistów są na to duże szanse. W Polsce jest prawie pól miliona gospodarstw, które nie tylko mogą, ale nawet powinny się przestawić na produkcję ekologiczną. ...
Niby nic nowego ale obawy nie słabną. Rolnicy, którzy poznali tak zwaną zasadę współzależności przyznają, że największym problemem będzie prowadzenie dokumentów. Bez tego o dopłatach można zapomnieć.
Sto osób zostanie bez pracy, tysiące plantatorów będzie musiało zrezygnować z produkcji. To efekt decyzji o zamknięciu Cukrowni Gosławice w Koninie. Cukrownia Gosławice należy do spółki Pfeifer & Langen. Zarząd firmy tłumaczy, że zamknięcie cukrowni ...
Polska branża mięsna coraz poważniej inwestuje w rynki Dalekiego Wschodu. Głównie japoński, koreański a nawet chiński. Zdaniem właścicieli zakładów mięsnych możliwości eksportu są ogromne. To czego wciąż jednak brakuje to kampanii promującej polskie ...
Kazimierz Plocke został mianowany przez premiera Donalda Tuska sekretarzem stanu w Ministerstwie Rolnictwa. Resort rolnictwa na razie nie informuje, za jakie dziedziny będzie odpowiedzialny nowy wiceminister. Według portalu gazeta.pl, Plocke miałby ...
Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury działające przy Warmińsko-Mazurskiej Izbie Rolniczej zorganizowało 16 listopada 2007 roku konferencję podsumowującą I rok wdrażania Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. Celem ...
Związek Komunalny Euroregionu POMERANIA zorganizował w Miejskim Ośrodku Kultury w Policach we współpracy z Zachodniopomorską Izbą Rolniczą w Szczecinie, Zachodniopomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, ze Związkami Rolników ...
Konieczna jest skuteczna promocja polskich produktów żywnościowych - uważa Dariusz Goszczyński z resortu rolnictwa. Przyjęcie przygotowanego przez resort projektu ustawy o promocji żywności pozwoliłoby na gromadzenie na ten cel 40 mln zł ...
Komisja Cenowa w składzie Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS", Związek Polskie Mięso, Krajowa Rada Izb Rolniczych i Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP na posiedzeniu w dniu 28 września 2007 r. na podstawie ...