Producent bakalii HELIO poszerza swoją bestsellerową i wielokrotnie nagradzaną linię naturalnych owoców suszonych bez konserwantów HELIO Natura o nowe EKO pro...
Naukowcy z Głównego Instytutu Górnictwa (GIG) w Katowicach, wspólnie z partnerami z Czech, Grecji i Niemiec, badają możliwość wykorzystania popiołów powstałych ...
Wiosną w Białymstoku w każdym roku przez trzy lata pojawiać się będą łąki kwietne. Łącznie obejmą ok. 5 ha w tzw. pasach drogowych i na zieleńcach, na gminnych...
Łagodna zima sprawia, że w Parku Narodowym „Ujście Warty” (woj. lubuskie) zimową porą przebywa wiele ptaków. Przed weekendem przyrodnicy naliczyli tam ponad...
Światowe zasoby mórz i oceanów kurczą się w zastraszającym tempie. Obecnie już ponad 90% zbadanych stad ryb na świecie jest przełowionych lub poławianych na...
Samorząd województwa opolskiego i 26 gmin regionu zawarły w czwartek porozumienie na rzecz ochrony powietrza. Dzięki porozumieniu opolskie jako jedyne...
Antarktyda traci rocznie sześć razy więcej lodu, niż jeszcze na początku lat 80. – wynika z nowego badania opublikowanego w ”Proceedings of the National Academy...
Produkty ekologiczne zawierają czterokrotnie mniej pestycydów niż żywność konwencjonalna, są bogatsze w składniki odżywcze. To dlatego regularne jedzenie...
Sześć parków narodowych otrzyma ponad 1,8 mln zł od Narodowego Funduszu ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej na wykup prywatnych terenów w obrębie granic tych...
Kryzys klimatyczny przypomina nam o sobie każdego dnia. Już 1 sierpnia ludzkość zużyła wszystkie zasoby, które można odnowić w ciągu roku. Trzy lata temu...