OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Kongres w Zakopanem: geotermia w Polsce nie tylko dla ciepłownictwa i rekreacji

Geotermia w Polsce może służyć nie tylko sieciom ciepłowniczym czy kąpieliskom, ale może być wykorzystana w rolnictwie ekologicznym, hodowli ryb ciepłolubnych...

24 października 2018

UE/ PE poparł zakaz plastikowych opakowań i sztućców

Parlament Europejski poparł w środę wprowadzenie w UE zakazu sprzedaży przedmiotów jednorazowego użytku, takich jak plastikowe sztućce, talerze, polistyrenowe...

24 października 2018

MŚ: w 2019 r. dotacje na Czyste Powietrze przekroczą ponad miliard zł

W ramach programu antysmogowego Czyste Powietrze w 2019 roku planowane jest udzielenie dotacji beneficjentom w wysokości ponad miliard zł - poinformowała w środę ...

24 października 2018

Za 1,5 miesiąca rusza szczyt klimatyczny w Katowicach. Negocjatorzy z dwustu państw muszą wypracować kształt globalnej polityki klimatycznej

Grudniowy szczyt klimatyczny COP24 w Katowicach nakreśli plan działań w zakresie ochrony klimatu dla państw całego świata. Zadaniem kilku tysięcy negocjatorów ...

23 października 2018

Poznańskie zoo chce chronić i odbudować populację chomika europejskiego

Ochrona i odbudowa populacji chomika europejskiego to zadanie, jakiego wspólnie podjął się Ogród Zoologiczny w Poznaniu i Polskie Towarzystwo Ochrony Przyrody...

22 października 2018

Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne

W dniach 11-12.10.2018 roku odbyła się XI edycja konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w 2018 roku, której organizatorem było Ministerstwo Rolnictwa i ...

18 października 2018

Mięso z probówki może zrewolucjonizować światowy system żywienia. Ma być tańsze, zdrowsze i bezpieczniejsze dla środowiska

W Stanach Zjednoczonych nawet 80 proc. wytwarzanych antybiotyków przeznacza się na zwierzęta hodowlane. Hodowla zwierząt na żywność jest też jedną z głównych...

18 października 2018

Eko zamiast chemii w jadłospisie

Obliczono, że w latach 90.  XX wieku z pożywieniem zjadaliśmy 2 kg „chemii” rocznie. Szacuje się, że obecnie z jedzeniem dostępnym na rynku spożywamy jej nawet...

17 października 2018

Badanie: 42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność

42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność, 35 proc. z nich robi to kilka razy w miesiącu. Najczęściej wyrzucane produkty to pieczywo, owoce...

16 października 2018

Włochy: Wzrost sprzedaży żywności ekologicznej

Wydatki włoskich konsumentów na produkty żywnościowe i napoje wzrosły o 6,5% w pierwszej połowie 2018 r. po wzroście o 10% w 2017 r. Według badań prze...

16 października 2018
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę