Obliczono, że w latach 90. XX wieku z pożywieniem zjadaliśmy 2 kg „chemii” rocznie. Szacuje się, że obecnie z jedzeniem dostępnym na rynku spożywamy jej nawet...
42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność, 35 proc. z nich robi to kilka razy w miesiącu. Najczęściej wyrzucane produkty to pieczywo, owoce...
Wydatki włoskich konsumentów na produkty żywnościowe i napoje wzrosły o 6,5% w pierwszej połowie 2018 r. po wzroście o 10% w 2017 r. Według badań prze...
W najbliższy wtorek 16 października obchodzony będzie Światowy Dzień Żywności mający na celu zwrócenie szczególnej uwagi na zjawisko głodu i niedożywienia...
Dorsze w Bałtyku są coraz chudsze i mniejsze; przyczyną jest m.in. brak pokarmu oraz przełowienie akwenu - wskazują organizacje ekologiczne opierając się na...
Zalanie wysp na Oceanie Spokojnym i terenów zamieszkanych przez połowę ludności świata, 150 tys. zgonów rocznie z powodu upałów w samej Europie i setki milionów...
Radom realizuje kompleksowe działania adaptacyjne do zmian klimatu przez zagospodarowanie wody i zieleni w mieście. W centrum miasta pojawiły się wiaty przy...
Na Podkarpaciu trwa zbiór nasion drzew i krzewów leśnych. "Znakomicie obrodził dąb. Dobrze też zapowiadają się zbiory jodły, sosny i modrzewia. Tylko buki w...
Rozwój i wzmocnienie sektorów wykorzystujących biotechnologie, większe wykorzystanie biomasy i odpadów, zwłaszcza w Europie Środkowo-Wschodniej, a także...
Dyskusja o programie „Czyste Powietrze” oraz innych narzędziach wykorzystywanych w walce ze smogiem na terenach wiejskich – to temat pierwszego dnia konferencji...