Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP popiera projekt utworzenia Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności. Instytucja ta powinna podlegać premierowi lub ministrowi spraw wewnętrznych - napisano w liście otwartym skierowanym m.in. do premier Beaty Szydło.
Znacznie ponad 100 mln zł samorząd woj. śląskiego dołoży do środków krajowego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na działania związane z terenami wiejskimi. Z końcem sierpnia mają ruszyć konkursy na 37,5 mln zł wsparcia dla projektów wynikających z Lokalnych Strategii Rozwoju.
W Polsce nie ma zagrożenia suszą w uprawach polowych, wilgotność gleby wzrosła - poinformował w środę Instytut Upraw Nawożenia i Gleboznawstwa. Najmniej wilgotna ziemia jest obecnie m.in. na Roztoczu i na południu Mazowsza oraz Pojezierzu Kujawskim.
Padające deszcze w całym kraju istotnie utrudniają zbiory zbóż, a zboże pozostawione na polu gwałtowanie traci na jakości - powiedział PAP prezes Krajowej Federacji Producentów Zbóż Rafał Mładanowicz. Dodał, że rolnicy, którym uda się przeprowadzić żniwa, muszą ziarno dosuszać.
W gospodarstwie w gminie Mielnik (Podlaskie) wykryto ognisko afrykańskiego pomoru świń (ASF) - poinformował w komunikacie Główny Inspektorat Weterynarii. To szóste ognisko tej choroby u trzody chlewnej w Polsce. Wszystkie wykryto w województwie podlaskim.
Przybywa pszczół w barciach i kłodach bartnych w lasach północno-wschodniej Polski. Na 21 takich miejsc, które powstały w ramach projektu przywracania tam tradycyjnego bartnictwa, zasiedlonych jest obecnie trzynaście. Zdaniem leśników, to dobry wynik.
W skansenie Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu w niedzielę na pola wyjdą żniwiarze z kosami i sierpami. W ramach plenerowego festynu „Żniwa w skansenie” zobaczyć będzie tam można tradycyjne prace związane ze zbiorem plonów.
90 wystawców z niemal wszystkich krajów Europy zaprezentuje swoją tradycyjną żywność podczas 7. Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Wydarzenie potrwa od 11 do 15 sierpnia w Zakopanem.
Brzydkie i niestandardowo wyglądające warzywa i owoce walczą o miejsce na kanadyjskim rynku. To próba ograniczenia marnowania żywności i rozwiązanie dla tych, dla których ceny „normalnych” warzyw i owoców są za wysokie.
Wciągnięcie flagi ze skarpiem, stornią i gładzicą na maszt fokarium Stacji Morskiej w Helu rozpoczęło 12. Dzień Ryby. To właśnie tym gatunkom ryb płaskich poświęcone było tegoroczne wydarzenie. Dzień Ryby to dobry moment, by zwracać uwagę na to, że od naszych zachowań oraz decyzji zakupowych ryb zależy stan środowiska naturalnego. Możemy o nie dbać codziennie. Pierwszym krokiem jest zdobycie wiedzy na ten temat. Dlatego co roku Klub Gaja i Stacja Morska IOUG zapraszają do świętowania Dnia Ryby i edukacji ekologicznej poprzez zabawę i doświadczenia.