W Polsce przetwarza się ponad 90 proc. zbiorów ogórka. A do przetworów najlepiej nadają się ogórki polowe z drugiej połowy sezonu. O fascynującej roślinie, jaką...
Zapraszamy na „Piknik z Klimatem” już 28 sierpnia (niedziela) w godz. 11.30-16.30 na Plac Zamkowy w Warszawie. Tym razem edukować się będziemy pod hasłem: „Kult...
Pierwsza inwestycja, której efekt ekonomiczny powiązany jest z ochroną środowiska, prowadzona jest w zakładzie w Radzyniu Podlaskim.
Tradycyjne gospodarstwa rolne w Polsce przyciągają dużo większą liczbę ptaków - i z większej liczby gatunków - niż gospodarstwa nowoczesne. Jednak z powodu zm...
Działający jak afrodyzjak wirus sprawia, że rośliny stają się wyjątkowo atrakcyjne dla trzmieli - informuje pismo "PLOS Pathogens".
Zrównoważone połowy ryb i owoców morza stanowią około 10,5 proc. całości. Reszta zasobów jest przeławiana i nadmiernie eksploatowana. Certyfikat dla łowiska oz...
Olej z ostropestu plamistego, syrop z rokitnika, gęsi smalec, specjały z dziczyzny, pieczywo z czarnuszką, czekolady ze smakowitymi dodatkami - to tylko niektóre spośród szeregu interesujących wyrobów oferowanych przez rodzimych producentów z branży spożywczej. Obchodzony 25 sierpnia Dzień polskiej żywności jest świetną okazją, by przypomnieć sobie jakim kulinarnym bogactwem dysponujemy. Zapraszamy do oznaczania kulinarnych inspiracji hashtagiem #dzienpolskiejzywnosci.
Ruda to niezwykła rzeka, która łączy ludzi. To dzięki nim zwyciężyła w konkursie Rzeka Roku 2015. To dla niej, 5 sierpnia 2016 roku, miasta Rybnik, Żory, Kuźnia Raciborska, sołectwa Ruda Kozielska, Turze, Rudy oraz Klub Gaja podpisały porozumienie o współpracy w ramach programu „Zaadoptuj rzekę”. Chcą o nią dbać wspólnie z mieszkańcami.
Z konopi przemysłowych można stworzyć 25 tys. produktów. Mają one szerokie zastosowanie – od przemysłu spożywczego i farmaceutycznego, przez kosmetyczny, aż po informatykę czy produkcję sprzętu sportowego – przekonuje Ewa Gryt, założycielka Dobrych Konopi. I podkreśla, że świadomość Polaków w tym zakresie rośnie.
W odpowiedzi na wniosek Prezesa Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktora Szmulewicza oraz Prezydenta Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka Leszka Hądzlika, którzy zwrócili się do Komisarza ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi Phila Hogana z powodu bardzo trudnej sytuacji panującej na rynku mleka, Komisarz przekazał odpowiedź, że podziela troskę o tę sytuację i jest w pełni świadomy obecnej presji na ceny mleka w całej Europie.