OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Wolni od żywnościowych mutantów

Na początku sierpnia w Chmielniku (Podkarpacie) jako pierwszej w Polsce gminie powstała strefa wolna od GMO, czyli żywności genetycznie zmodyfikowanej. Tamtejsze władze lokalne

20 sierpnia 2004

Trwają kontrole gospodarstw ekologicznych

Trwają kontrole gospodarstw ubiegających się o certyfikat gospodarstwa ekologiczneg. W tym roku kontrola różni się o przeprowadzanych w latach poprzednich. Po pierwsze opóźnionym terminem ich

16 sierpnia 2004

Brytyjski program rozwoju rolnictwa ekologicznego

Brytyjski program rozwoju rolnictwa ekologicznego przyniósł efekty. Już na ponad 4% upraw, czyli blisko 700 tysięcy hektarów farmerzy produkują organiczną żywność. Eksperci z brytyjskiego

4 sierpnia 2004

Bez chemii

Wtorkowe szkolenie dla rolników i mieszkańców powiatu miechowskiego wykazało rosnące zainteresowanie rolnictwem ekologicznym. Obok dopłat bezpośrednich po wstąpieniu do UE przewidziano

30 lipca 2004

Awantura o rybę

Ekolodzy uważają, że jeżeli na kilka lat kraje nadbałtyckie nie wprowadzą całkowitego zakazu połowu tej ryby, to w niedalekiej przyszłości będziemy mogli je podziwiać jedynie w akwarium.

26 lipca 2004

Krajowy Program Rolno-Środowiskowy - rusza pakiet "rolnictwo ekologiczne"

Po długich zmaganiach i wielokrotnych zmianach wszystko wskazuje na to, że ruszy wreszcie Krajowy Program Rolnośrodowiskowy, stanowiący część Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich, najbardziej

19 lipca 2004

Czy polski rzepak jest najlepszy?

Senat chce, aby przez najbliższe 8 lat istniał nakaz wytwarzania biokomponentów do paliw tylko z surowców polskich producentów rzepaku i roślin energetycznych. Sejmowi eksperci ostrzegają

16 lipca 2004

Ekoświństwo

Ekologiczna żywność sprzedawana w podlaskich sklepach nie zawsze jest zdrowa, a w skrajnych przypadkach można się nią po prostu zatruć. Czasami produkt opatrzony etykietą "Produkt

15 lipca 2004

Ekologiczna żywność niebezpieczna dla zdrowia

Sprzedawana w Polsce żywność ekologiczna nie jest bezpieczna - wynika z badań Inspekcji Handlowej. Zamiast żyć długo i szczęśliwie, jedząc tak zwaną zdrową żywność, możemy się mocno struć -

9 lipca 2004

Z ekologią na bakier

Polskie firmy lekceważą przepisy ekologiczne – wynika z najnowszego raportu Inspekcji Ochrony Środowiska. Powody to nieznajomość szybko zmieniającego się prawa, brak środków finansowych

9 lipca 2004
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę