Na początku sierpnia w Chmielniku (Podkarpacie) jako pierwszej w Polsce gminie powstała strefa wolna od GMO, czyli żywności genetycznie zmodyfikowanej. Tamtejsze władze lokalne
Trwają kontrole gospodarstw ubiegających się o certyfikat gospodarstwa ekologiczneg. W tym roku kontrola różni się o przeprowadzanych w latach poprzednich. Po pierwsze opóźnionym terminem ich
Brytyjski program rozwoju rolnictwa ekologicznego przyniósł efekty. Już na ponad 4% upraw, czyli blisko 700 tysięcy hektarów farmerzy produkują organiczną żywność. Eksperci z brytyjskiego
Wtorkowe szkolenie dla rolników i mieszkańców powiatu miechowskiego wykazało rosnące zainteresowanie rolnictwem ekologicznym. Obok dopłat bezpośrednich po wstąpieniu do UE przewidziano
Ekolodzy uważają, że jeżeli na kilka lat kraje nadbałtyckie nie wprowadzą całkowitego zakazu połowu tej ryby, to w niedalekiej przyszłości będziemy mogli je podziwiać jedynie w akwarium.
Po długich zmaganiach i wielokrotnych zmianach wszystko wskazuje na to, że ruszy wreszcie Krajowy Program Rolnośrodowiskowy, stanowiący część Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich, najbardziej
Senat chce, aby przez najbliższe 8 lat istniał nakaz wytwarzania biokomponentów do paliw tylko z surowców polskich producentów rzepaku i roślin energetycznych. Sejmowi eksperci ostrzegają
Ekologiczna żywność sprzedawana w podlaskich sklepach nie zawsze jest zdrowa, a w skrajnych przypadkach można się nią po prostu zatruć. Czasami produkt opatrzony etykietą "Produkt
Sprzedawana w Polsce żywność ekologiczna nie jest bezpieczna - wynika z badań Inspekcji Handlowej. Zamiast żyć długo i szczęśliwie, jedząc tak zwaną zdrową żywność, możemy się mocno struć -
Polskie firmy lekceważą przepisy ekologiczne – wynika z najnowszego raportu Inspekcji Ochrony Środowiska. Powody to nieznajomość szybko zmieniającego się prawa, brak środków finansowych