W środę, 6 lipca europosłowie przegłosowali przyjęcie uzupełniającego aktu delegowanego dotyczącego taksonomii UE (EU Taxonomy Complementary Delegated Act, CDA)...
Stanowisko Instytutu Staszica w sprawie wprowadzenia systemu kaucyjnego dla opakowań plastikowych, szklanych i puszek Instytut Staszica przeanalizował zapowiedz...
W 2021 roku odnotowano wiele ekstremalnych zjawisk – od lokalnych podtopień, po utrzymującą się suszę. Prawie sto gmin w kraju zaapelowało do swoich mieszkańców...
Najnowsze dane z raportu FAO SOFIA 2022 Najnowszy raport UN FAO pokazuje ogromne zapotrzebowanie na ryby i owoce morza dla zapewnienia globalnego bezpieczeństwa...
W obecnym czasie zarówno polski jak i światowy sektor mleczarki stoi w obliczu ogromnych wyzwań i problemów, jakie niesie ze sobą wojna w Ukrainie. Sytuacji nie...
Wylesianie i degradacja lasów postępują w alarmującym tempie, co pogłębia zmianę klimatu i utratę różnorodności biologicznej. Przy okazji Światowego Dnia Lasów ...
W piątek, 17 czerwca przypadał Światowy Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą. Celem obchodów jest zwrócenie uwagi na sposoby zapobiegania tym zjawiskom. Z tej ok...
Pakiet unijnych aktów prawnych “Fit for 55” zakłada redukcję emisji CO2 do 55 proc. w roku 2030. Komisja Europejska chce wprowadzić zakaz emisji dwutlenku węgla...
Dodatkowa emisja CO2, wygenerowana w wyniku wojny w Ukrainie, w ciągu roku sięgnie ok. 695 mln ton. To więcej, niż wyniesie planowana redukcja emisji w...
Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej szacowana jest na 1,36 mld zł w cenach detalicznych. To stanowi tylko 0,5 proc. całego rynku spożywczego, jednak...