Zadłużenie firmy Beefsan sięga już kilkuset milionów złotych. Jedynym ratunkiem, według złożeń programu naprawczego, to zwolnienia (kilkuset pracowników) i znalezienie inwestora
W tym roku spożycie mięsa wieprzowego wyniesie 39,7 kg na mieszkańca i będzie o około 1,5 kg wyższe niż przed rokiem – szacuje prof. Jan Małkowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i
Maklerzy są zdania, że to najlepsza forma zdejmowania nadwyżek z rynku. Wszyscy z niecierpliwością czekają na ogłoszenie kolejnego przetargu, bo to najlepsze rozwiązanie i dla eksporterów i
Badania przeprowadzone w USA wykazały, że ekstrakt z suszonych śliwek węgierek zmniejsza zanieczyszczenie mięsa chorobotwórczymi bakteriami. Dodanie tego ekstraktu do surowej mielonej
W Warszawie odbył się Konkurs Wędlin – 2002 Jesień, zorganizowany przez Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego. Wśród laureatów znalazły się m.in. Zakłady Mięsne Skiba w Chojnicach,
Na dwa miesiące została aresztowana prezes ciechanowskiej chłodni Urszula M. Z jej firmy zniknęło ok. 500 ton wołowiny o wartości 3 mln zł. Urszula M. stanęła przed Sądem Rejonowym w
Jeśli do końca roku Podlaskie Przedsiębiorstwo Mięsne nie zainwestuje 2 mln zł w Zakłady Mięsne to PMB S.A. w Białymstoku, zostanie wykluczone z prywatyzacji. Umowa prywatyzacyjna
Ostatni tydzień na giełdach towarowych był niesprzyjający dla Agencji Rynku Rolnego. Z wystawionych 2,5 tys. ton półtusz wieprzowych na eksport sprzedano jedynie 480 ton po cenie wywoławczej
Pasztet podlaski, produkowany przez Podlaskie Zakłady Spożywcze w Białymstoku, ponownie pojawi się na rynku. Naczelny Sąd Administracyjny uchylił decyzję Urzędu Patentowego, która uznała nazwę
Powoli, ale jednak wciąż spadają ceny tuczników. O świńskiej górce można już dziś powiedzieć, że jest w Wielkopolsce. Inaczej jest na wschodzie. Na przykład Zakłady Mięsne w Białymstoku skarżą