W ostatnich miesiącach można zaobserwować dychotomię na unijnym rynku mleka. Z jednej strony obniżają się ceny odtłuszczonego mleka w proszku, pełnego mleka w p...
W dniu 5 grudnia 2022 roku w trybie online odbyło się posiedzenie Obserwatorium Rynku Mleka. W spotkaniu uczestniczyli eksperci reprezentujący wszystkie ogniwa ...
W dniach 30.11-01.12.2022 r. odbyły się posiedzenia Prezydium Cogeca, w których uczestniczyła Agnieszka Maliszewska – Pierwsza Wiceprzewodnicząca Cogeca, Dyrekt...
7 grudnia w Rezydencji Ambasadora Danii w Polsce miało miejsce pierwsze spotkanie z cyklu „dyskusje przy okrągłym stole” na temat efektywnego wykorzystania zaso...
Polska Izba Mleka rozpoczyna wprowadzanie w życie programu certyfikacji ,,Dobrostan zwierząt” dla bydła mlecznego, stanowiący moduł dodatkowy do Standardu PIM „...
Pomogą zwiększyć odporność, zapobiegać infekcjom – powszechnie znane jest działanie probiotyczne jogurtów, kefirów czy maślanek. Ale produkty mleczne odgrywają ...
Spożywając zalecaną ilość mleka i jego przetworów, możemy całkowicie zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu na wapń. Produkty mleczne wyróżniają się nie ty...
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową przetworów mlecznych oraz oznakowanie i prezentację wyrobów mlekopodobnych. K...
Monitoring obecności antybiotyków w mleku to jeden z podstawowych elementów zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniej jakości surowca mlecznego. Zanieczyszczeni...
Mleko zawiera wiele witamin oraz składników mineralnych, które maja dobroczynny wpływ na organizm ludzki i pozwalają uniknąć szeregu groźnych chorób – m.in. aut...