21 września, w Domu Pracy Twórczej „Reymontówka” w Chlewiskach, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego rozstrzygnął zmagania laureatów wojewódzkiego etapu konk...
13 września hodowcy bydła mlecznego i osoby związane z branżą spotkali się w Gospodarstwie Rolnym Państwa Anny i Marcina Piotrowiczów. To praktyczne wydarzenie-...
Ruszyła kampania promująca świeże mleko z Piątnicy OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową, której celem jest podkreślenie wyjątkowych walorów mleka wiejskieg...
31 sierpnia 2023 roku wygasają certyfikaty rejestracji zakłado mleczarskich w Chinach. Status rejestracji większości amerykańskich zakładów mleczarskich zarejes...
Uprawa lucerny niesie ze sobą masę korzyści dla hodowców bydła mlecznego. Lucerna daje świetną paszę, jest odporna na suszę, korzystna ekonomicznie, a także poz...
W zbożach ozimych coraz bardziej popularne – a przede wszystkim racjonalnie uzasadnione – jest wykonywanie zabiegów herbicydowych już jesienią. To rozwiązanie m...
Danie o długiej historii, ostatnio trochę rzadziej pojawiające się na polskich stołach. Przyrządzane z mięsa i warzyw zalanych bulionem z dodatkiem żelatyny. Mo...
Istnieje kilka definicji dobrostanu zwierząt, jedna z nich opracowana przez Meyer’a mówi, że dobrostan to „stan charakteryzujący się zaspokojeniem wszystkich g...
W dzisiejszych czasach, kiedy zdrowy styl życia i świadomość żywieniowa odgrywają kluczową rolę w codziennym życiu, pytanie o wartość i różnice pomiędzy mlekiem...
Nowe regulacje prawne związane ze zrównoważonym rozwojem są wyzwaniem dla producentów i przetwórców mleka. Część z nich jest na początkowym etapie procedowania ...