U zarania powstania wspólnot gospodarczych Europy Zachodniej - a było to ponad 40 lat temu - pojawiła się idea zapewnienia społeczeństwom wystarczającej ilości żywności. Dlatego zaczęto
Na rynkach Unii są już znane polskie wyroby mleczarskie. Pierwsze zakłady dostały uprawnienia eksportowe do krajów "Piętnastki" 8. stycznia 1999 roku. Wtedy to po dwóch kolejnych wizytach (w
To skandal - mówią tomaszowscy rolnicy. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa każe im czekać po kilka godzin na wydanie zaświadczenia o stanie pogłowia bydła mlecznego. Jest ono
Zainteresowanie rezerwową kwotą mleczną wśród rolników jak na razie jest nie wielkie - informuje Agencja Rynku Rolnego. Pojawił się za to inny problem. Spora część wniosków, które do Agencji
Krajowa Rada Izb Rolniczych rozważa możliwość zaskarżenia do NSA i Trybunału Konstytucyjnego zasad rozdysponowania krajowej rezerwy mlecznej. Zdaniem rady, zasady są niesprawiedliwe i
Mleko to sztandarowy polski produkt. Dziś do zakładów mleczarskich rolnicy sprzedają 7,5 mln ton tego surowca. Chcieliby jednak produkować o 5 mln ton więcej - i to już za kilka lat. Ale
Zasady przyznawania tzw. kwoty mlecznej, czyli limitu ilości mleka, jakie będzie można sprzedawać po przystąpieniu Polski do UE, wzbudzają kontrowersje przedstawicieli Izb Rolniczych i
Od czasu, kiedy zakłady mleczarskie płacą więcej za białko niż za tłuszcz, producenci mleka są zainteresowani zwiększeniem procentowej zawartości białka. Nie jest to jednak proste, gdyż
Genetycznie modyfikowane i klonowane krowy, dające mleko specjalnie przystosowane do produkcji serów, stworzyli naukowcy z Nowej Zelandii. To jeden z niewielu-na razie-eksperymentów mających
Około 1,5 mln zł kosztowała budowa nowej stacja uzdatniania wody Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Ostrołęce (woj. mazowieckie). Stacja będzie obsługiwać zarówno proszkownię, jak i