PRZYCZYNY Brodawczakowatość bydła jest schorzeniem skóry i błon śluzowych, nagminnie występującym przy niedoborach mikroelementów, wywołanym przez wirus z grupy
PRZYCZYNY Główną przyczyną biegunek nowo narodzonych cieląt jest zmniejszona odporność, zakażone środowisko, nieprawidłowy sposób żywienia, niewłaściwy mikroklimat. Wśród drobnoustrojów
U zarania powstania wspólnot gospodarczych Europy Zachodniej - a było to ponad 40 lat temu - pojawiła się idea zapewnienia społeczeństwom wystarczającej ilości żywności. Dlatego zaczęto
Na rynkach Unii są już znane polskie wyroby mleczarskie. Pierwsze zakłady dostały uprawnienia eksportowe do krajów "Piętnastki" 8. stycznia 1999 roku. Wtedy to po dwóch kolejnych wizytach
Eksperci Komisji Europejskiej zaczynają sprawdzać, czy polskie zakłady mleczarskie i przetwórstwa mięsnego spełniają normy weterynaryjne i sanitarne, jakie stawia Unia Europejska. Niestety, w
Świętokrzyscy konsumenci powinni mieć się na baczności! W ponad 150-ciu na 174 skontrolowane w regionie placówki handlowe, gastronomiczne, hurtownie i zakłady usługowe Inspekcja Handlowa
Kłopoty polskich firm spożywczych z wypełnieniem od 1 maja unijnych norm sanitarnych spowodują, że lwią część najbardziej intratnych segmentów przemysłu mleczarskiego i mięsnego opanują
Dziennik Rzeczpospolita w artykule pt. Mleko się wylało pisze dziś, że kłopoty polskich firm spożywczych z wypełnieniem unijnych norm sanitarnych spowodują, że lwią część najbardziej
W numerze: Małe jest piękne i... bardzo dobre Zastosowanie metody płytek spiralnych w analizie mikrobiologicznej produktów spożywczych II Edycja Rankingu Zakładów Mleczarskich
W numerze: Wpływ integracji z Unią Europejską na branżę drobiarską Co dalej z małymi przyfermowymi mieszalniami pasz? Koncepcja From Stable to Table - bezpieczeźstwo żywności,