aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Rola preparatów zakwaszających w odchowie prosiąt

Choroby biegunkowe u prosiąt stanowią istotną przyczynę strat w produkcji trzody chlewnej. Dużą rolę w patogenezie tych chorób odgrywają nieprawidłowości w składzie flory bakteryjnej przewodu

31 maja 2004

Simentaler

Simentaler - bydło ogólnoużytkowe ze średnią wydajnością mleka o korzystnym składzie i dobrą mlecznością. Utrzymywane jest prawie na wszystkich kontynentach w zróżnicowanych warunkach

31 maja 2004

Hereford

Hereford - z ras mięsnych stanowi największą populację bydła na świecie. Jest rasą średniego kalibru i wcześnie dojrzewa. Buhaje mają masę ciała 900 kg, a krowy 600 kg. Umaszczenie jest

31 maja 2004

Angus

Angus - zaliczana jest do małych ras mięsnych wcześnie dojrzewających i szybko rosnących. Dzięki pracom hodowlanym prowadzonym w USA uzyskano zwierzęta o wysokiej wyrostowości oraz późniejszym

31 maja 2004

Piemontese

Piemontese (rasa włoska) - jedna z najlepszych ras na świecie, bardzo wytrzymała na zróżnicowane warunki. Wybitne umięśnienie osobników męskich. Kaliber średni (buhaje 900 kg, przy 145 cm w

31 maja 2004

Szczegółowe zasady rozdysponowania Krajowej Rezerwy Krajowej Kwoty Mlecznej

Rozdział IPrzepisy ogólne i wprowadzające § 1 1. Szczegółowe zasady rozdysponowania krajowej rezerwy krajowej kwoty mlecznej są aktem realizującym dyspozycję przepisu art. 38

31 maja 2004

Limousine

Limousine (rasa francuska) - jest w naszych uwarunkowaniach, rasą najlepszą dla przemysłu mięsnego (wysokie walory rzeźne i kulinarne) i cenioną przez hodowców za łatwe porody i przeciętne

31 maja 2004

Charolaise

Charolaise (rasa francuska) - jest największą pod względem kalibru i masy ciała. Dorosłe buhaje osiągają masę ciała 1100-1300 kg i 150 cm wysokości w kłębie, a krowy 750-900 kg przy 140 cm w

31 maja 2004

Organizacja i prowadzenie stad bydła mięsnego

Gospodarstwa posiadające duży areał użytków zielonych i ziemi słabo wykorzystanej oraz możliwości powiększenia gospodarstw powinny rozważyć możliwości tworzenia stad mięsnych. Biorąc pod uwagę

31 maja 2004

Przygotowanie bydła do żywienia zielonkami

Zielonki zwiększają mleczność krów, ale nieumiejętnie wprowadzone do żywienia powodują spadek produkcji i pogarszają skład i jakość mleka. Wywołują zaburzenia w trawieniu objawiające się

31 maja 2004
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę