Zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego z Podlasia zwiększają skup i są zainteresowane współpracą z jak największą liczbą producentów. Odbiorcy przestrzegają jednak przed zbytnim optymizmem
Organizacje ekologiczne i konsumenci sprzeciwiają się wpuszczeniu na terytorium Polski żywności zmodyfikowanej genetycznie. Ich zdaniem jest ona szkodliwa i może zagrozić naszemu
Do 2005 roku biokomponenty mają stanowić 2 % zużywanej w krajach UE benzyny i oleju napędowego, a 5 lat później osiągnąć pułap 5,75 %. Wskaźniki te, nie są wprawdzie obowiązkowe i
Bracia Roman z Miłomłyna mają razem prawie trzysta krów, chociaż każdy pracuje na własny rachunek. Prześcigają się w produkcji mleka już od wielu lat. - U nas w grę wchodzi tylko zdrowa
Amerykanie, naród dzielny (aż za, jeśli spojrzeć na to co wyprawiają w Iraku) byle czym przestraszyć się nie da. Konsumenci amerykańscy ze stoickim spokojem przyjęli informacje o wykryciu w
Kłobuckie Koło Pszczelarzy praktykuje spotkania szkoleniowe w miesiącach letnich kiedy to pszczelarze mogą się spotkać bezpośrednio w pasiece, na łonie natury. Każdego roku spotkanie jest w
RCDRRiOW w Częstochowie organizuje dla producentów specjalizujących się w uprawie roślin jagodowych, w tym głównie truskawek seminarium wyjazdowe do dużego gospodarstwa ogrodniczego
Rzepak ozimy na polach w Niemczech, Francji i Austrii znakomicie przezimował i jest szansa na zbiory w UE-15 na poziomie 10,5 mln ton, czyli mln ton więcej niż przed rokiem. Spośród 10
50 pracowników Mleczarni Dębiec w Poznaniu już straciło pracę, kilkudziesięciu innych zostanie zwolnionych w najbliższym czasie. Mleczarnia, po decyzji powiatowego lekarza weterynarii
17 tys. kurcząt zaczadziało w poniedziałek na fermie kurzej podczas pożaru, do którego doszło w Leśnicy pod Wrocławiem. Nie ucierpiał nikt z ludzi. - Zapaliła się ściółka pod kurczakami.