Mleko ma długą i fascynującą historię, a dowody na jego spożycie sięgają tysięcy lat wstecz. Należy ich szukać w czasach gdy ludzie postanowili udomowić bydło, ...
Jajko jest produktem trwałym, który nie traci wartości spożywczej przez miesiąc, a nawet dwa miesiące od momentu zniesienia. Aby jednak tak się stało, należy pa...
Zbliża się koniec coraz babrdziej panoszącym się wilkom! Komisja Europejska chce pójść na ustępstwa hodowcom którzy wypasają zwierzęta. Je...
Kampania RoślinnieJemy opublikowała najnowszy raport na podstawie badania przeprowadzonego we wrześniu 2023 roku przez Centrum Badawczo-Rozwojowe Biostat. Podcz...
Maciej Otrębski z RoślinnieJemy dołączył do grona innowatorów społecznych międzynarodowej organizacji Ashoka – ewaluatorzy zwrócili uwagę na jego wkład w rozwój...
Białko stanowi około 20% masy ciała człowieka, z czego mniej więcej 300 g ulega wymianie w ciągu doby. Ten niezbędny składnik odżywczy odgrywa więc kluczową rol...
Polska jest kolejnym europejskim krajem, po m.in. Hiszpanii, Holandii i Wielkiej Brytanii, w którym producenci wyrobów spożywczych będą mogli korzystać z nowa...
Kantar: Które warzywa jedliśmy w październiku najchętniej? Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar wymienia ziemniaki, cebule oraz pomidory. W ...
Jak nasz mózg reaguje na zmianę czasu? Nasz mózg reaguje na zmianę czasu tak, jak na każdą zmianę. Adaptuje się. Wykorzystuje dostępne narzędzia, metody, swoją ...
Na pewno każdy z nas wcześniej czy później będzie musiał odpowiedzieć sobie na to pytanie. Szczególnie jeżeli wyniki badań będą sugerować pewne nieprawidłowości...