Białe czy czerwone? Czy rzeczywiście każde mięso drobiowe jest niskokaloryczne? Czy wybierając „zdrowe” mięso kierować się tylko zawartością tłuszczu? Dobre mięso ma neutralną lub kwaskową woń, nie słodką, a już w żadnym razie nie może ...
Życie w ciągłym biegu czy częste zabieranie pracy do domu powodują, że polskie rodziny coraz rzadziej jadają wspólnie. Tylko cztery rodziny na dziesięć je razem codziennie któryś z posiłków. Kiedy domownikom uda się spotkać przy stole, zazwyczaj ...
Polacy odwrócili sobie piramidę żywienia. Postawili ją do góry nogami tak naprawdę i spożywamy bardzo dużo czerwonego mięsa, ziemniaków, które są ciężkostrawne i są na samej górze piramidy żywienia.
Archeolodzy prowadzący wykopaliska na stanowisku koło Akki w północnym Izraelu odnaleźli pieczęć żydowskiego piekarza z VI wieku - informuje serwis internetowy Jerusalem Post. Odkrycia dokonano podczas badania pozostałości osady z okresu ...
Zaawansowane telefony komórkowe pozwalają na śledzenie użytkowników, jednak producenci aplikacji nie mają zgody na zbieranie danych o lokalizacji. W Polsce ze smartfonów korzysta od 6 do 7 mln użytkowników. Polacy coraz chętniej sięgają po ...
Jak wykazują najświeższe badania, kieliszek wina dziennie zwiększa szanse przeżycia chorych z rakiem piersi. Na postawie analizy, jaka objęła ponad 13 tysięcy kobiet leczonych na oddziałach onkologicznych dowiedziono, że umiarkowane spożycie alkoholu ...
Rocznie na raka prostaty zapada w Polsce około 9 tys. mężczyzn. Choć w ostatniej dekadzie zwiększyła się wykrywalność nowotworu, a na rynek weszły innowacyjne leki, to nowotwór prostaty odpowiada za ponad 7 procent zgonów spowodowanych ogółem przez ...
Spór o szkodliwości napojów energetycznych toczy się nieprzerwanie od chwili wprowadzenia ich do sprzedaży. Zdaniem lekarzy negatywnie wpływają na nasz organizm - według producentów - jest odwrotnie. Bez względu na to, która ze stron ma rację, ...
Wrocławscy naukowcy odkryli, jako pierwsi na świecie, jeden lek na choroby cywilizacyjne, a więc na alzheimera, nadciśnienie, otyłość czy stres. Kluczem są fosfolipidy zwierzęce.
Nie bez przyczyny nazywane jest pokarmem królewskim (Royal Jelly). To ono decyduje o tym, czy larwa przeobrazi się w zwykłą pszczołę robotnicę czy królową. Produkują je w gruczołach gardzielowych młode pszczoły od 5. do 14. dnia życia. Mleczkiem ...