28 października br. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach odbyły się lekcje warsztatowe będące kontynuacją spotkań pod hasłem „Zdrowe odżywianie inwestycją w przyszłość”. W tym dniu na stołach szkoły królowały ...
Choć Światowy Dzień Żywności obchodzimy w październiku, o racjonalnym gospodarowaniu jedzeniem warto pamiętać przez cały rok. Każdego roku w Polsce marnujemy ok. 9 mln ton żywności. Oznacza to, że prawie 1/3 pełnowartościowego jedzenia ląduje w ...
O sokach pisze i mówi się bardzo wiele. Jedni je kochają, inni mają bardziej sceptyczne nastawienie. Ciągle też bardzo restrykcyjne regulacje Unii Europejskiej w zakresie produkcji soków nie są powszechną informacją. Aby rozwiać wszelkie wątpliwości ...
Po latach rynkowych sukcesów i wielkiej popularności we Włoszech szybko mija moda na młode wino, czyli Novello. W tym roku przygotowano tylko 2 miliony butelek z tym trunkiem, czyli wielokrotnie mniej niż jeszcze niedawno temu.
Miłośnicy zwiedzania z pewnością zachwycą się Lizboną i jej okolicami. Osoby tęskniące za przygodą, aktywnym wypoczynkiem czy piłkarskim talentem Cristiano Ronaldo – znakomicie poczują się na Maderze. Ci natomiast, którzy kochają luksus, ...
Ponad 200 wyrobów spożywczych wzięło udział w audycie żywności zorganizowanym 28 października br. w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Wśród nich znalazły się m.in. pieczywo, wędliny, słodycze, nabiał, dania ...
Model węgierski i duński w zakresie opodatkowania śmieciowego jedzenia będzie od 1 stycznia 2016 wprowadzony również w Bułgarii. Nowe prawo o zdrowiu publicznym przenosi dyskusję w nowe ramy działania.
Naukowcy twierdzą, że ser jest tak samo uzależniający jak narkotyki. Specjaliści wskazują, że w trakcie trawienia kazeiny uwalniana jest kazomorfina. Jest to opioid należący do tej samej rodziny co kodeina, morfina czy heroina.
Nazywana jest, nie bez powodu, witaminą życia, ponieważ wpływa na wiele procesów życiowych. Nasza skóra ma zdolność produkcji witaminy D pod wpływem promieni UVB. Jednak w Polsce ilość słonecznych dni jest niewystarczająca, aby jedynie w ten sposób ...
Suszenie jest jedną z najstarszych metod przedłużania trwałości żywności do dziś z powodzeniem wykorzystywaną przez producentów przypraw i produktów w proszku. W torebkach, które trafiają na sklepowe półki, znajdują się chociażby suszone warzywa i ...