OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Niedoceniona dynia

Znana z licznych konkursów przede wszystkim w Ameryce, ze świąt halloween (nazwa halloween jest najprawdopodobniej skróconym All Hallows Eve - wigilia Wszystkich Świętych) jest najmniej doceniana w naszym kraju, chociaż dynia olbrzymia, podobnie jak ...

13 października 2009

Jabłkowy wybryk natury

Ten owoc po prostu jest w połowie zielony, a w połowie czerwony. Szansa na wyhodowanie jabłka z ''podwójną tożsamością'' jest jak 1 do miliona.

9 października 2009

Jutro: Światowy Dzień Jaja

Każdego roku, 9 października obchodzimy Światowy Dzień Jaja. Specjaliści z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz przekonani są, że jaja są dobre na właściwie na wszystko - są smaczne i są żródłem substancji niezbędnych do prawidłowego funkjonowania ...

8 października 2009

Owoce morza, czyli...

Frutti di mare zawierają niewiele tłuszczu ale dużo białka. Są też bardzo dobrym źródłem innych składników odżywczych, zwłaszcza cynku. Mięczaki i skorupiaki – podobnie jak ryby, choć w mniejszych ilościach – zawierają niezbędne dla ...

4 sierpnia 2009

Ostrygi - afrodyzjakami?

Mięczaki i skorupiaki - podobnie jak ryby, choć w mniejszych ilościach - zawierają niezbędne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają chorobie wieńcowej serca i chorobom układu krążenia. Nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają ...

31 lipca 2009

Poczciwa rzodkiewka

Jest siostra brukselki, kapusty i kalafiora i zawiera w sobie dość witaminy C, by wspomagać wytwarzanie kolagenu niezbędnego do utrzymywania zdrowej skóry, tkanki kostnej, chrzęstnej, zębów, dziąseł. Pomaga także w gojeniu ran i poparzeń.

24 lipca 2009

Pamiętajmy o otrębach i pełnych ziarnach

Czy wiecie, że otręby mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego? Albo, że zapobiegają zaparciom? Wiedziały o tym nasze prababcie i dodawały, że otręby zapobiegają także tworzeniu się homoroidów i zapalenia uchyłka jelita grubego, zaś ...

23 lipca 2009

Rzeźnicy najszczęśliwszymi pracownikami i kochankami

Kiedy mowa o najczęściej kochających się pracownikach, skromny rzeźnik nie przychodzi od razu na myśl. Według ostatnich australijskich badań - rzeźnicy są najszczęśliwszymi pracownikami i wśród wszystkich zawodów najczęściej uprawiają seks – ...

14 lipca 2009

Fenole w suszonych śliwkach przeciwdziałają chorobom

Jedzenie suszonych śliwek może być znacznie bardziej efektywne w tłumieniu apetytu niż spożywanie niskotłuszczowych artykułów spożywczych według raportu przygotowanego przez pismo NutraIngredients. Naukowcy z Uniwersytetu w San Diego zaprezentowali ...

24 czerwca 2009

Wyciąg z świeżych winogron może zwalczać szkodliwe bakterie

Podczas badań przeprowadzonych na uniwersytecie Clemson w USA naukowcy odkryli, że wyciąg z różnych gatunków winogron może być skuteczny w powstrzymywaniu helicobacter pylori, bakterii odpowiedzialnej za powstawanie u człowieka chorób ...

29 kwietnia 2009
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę