A_TSW_2026_950

Małżeństwo z rozsądku

Jesteście skazani na współpracę – przekonują rolników i przetwórców eksperci obserwujący rynek żywnościowy. Niestety z tym ciągle jest różnie. Jedni radzą sobie całkiem dobrze inni wręcz przeciwnie. Przetwórcy skupieni w radzie Gospodarki ...

17 czerwca 2009

Jakie ma być nasze rolnictwo?

Wiele znaków na niebie i ziemi wskazuje na to, ze polskie rolnictwo rozwijać się będzie w dwojaki sposób. Przybywać ma dużych na wpół uprzemysłowionych gospodarstw z drugiej zaś strony zwiększy się liczba "średniaków" - gospodarstw typowo rodzinnych ...

16 czerwca 2009

GP: Kryzys omija polską wieś

"Gazeta Prawna" pisze, że na polskiej wsi nie widać efektów spowolnienia gospodarczego. Jego skutków nie odczuwają rolnicy i branża przetwórstwa rolno-spożywczego. "Gazeta Prawna" zwraca uwagę, że dzięki osłabieniu złotego polskie produkty spożywcze ...

16 czerwca 2009

Rz - Boom na wiatrowe farmy

"Rzeczpospolita" pisze, że lawinowo rośnie lista chętnych do budowy elektrowni wiatrowych. Inwestorzy chcą zdążyć przed wprowadzeniem kaucji na uzyskanie warunków ich przyłączenia do sieci. Firma zarządzająca polską siecią przesyłową - PSE Operator, ...

16 czerwca 2009

Świeże owoce i warzywa zachowują substancje utleniające długo po zakupie

Większość z nas wyrzuca zbyt dojrzałe truskawki lub bardzo dojrzałe winogrona. Powinniśmy zastanowić się jednak nad tym gdyż ostatnio belgijscy naukowcy odkryli, że warzywa i owoce nie tracą substancji utleniających nawet kilkanaście dni po zakupie, ...

16 czerwca 2009

Giełda pracy - 16 czerwca 2009

Tradycyjnie już nasza Giełda Pracy czyli aktualne oferty pracy w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Agencji Nieruchomości Rolnych oraz Agencji Rynku Rolnego.

16 czerwca 2009

Duży może więcej

Kto zarabia na sprzedaży żywności? Zdaniem rolników przede wszystkim sieci handlowe, które narzucają nawet kilkudziesięcioprocentowe marże. Przedstawiciele hiper i supermarketów odrzucają te oskarżenia i tłumaczą skąd biorą się takie, a nie inne ceny ...

16 czerwca 2009

Slow food

Coraz większa popularnością na całym świecie, a zwłaszcza we Włoszech cieszy się smakowanie jedzenia którego patronem jest ruch o nazwie slow food. Cóż to takiego ów slow food? Oficjalnie uznaje się, że ruch o tej nazwie narodził się w 1986 roku we ...

15 czerwca 2009

Owoce i warzywa organiczne z Florydy na polskich półkach sklepowych

Do sprzedaży na naszym rynku spożywczym przymierza się wyspecjalizowana w dystrybucji świeżych produktów organicznych amerykańska firma Multi Fruit Inc. która jest zarówno importerem holenderskich warzyw spod folii oraz szparagów z Niemiec. Firma ...

15 czerwca 2009

Natura 2000 motorem zrównowazonego rozwoju

Za obszary Natura 2000 uznaje się tereny najważniejsze dla zachowania zagrożonych lub bardzo rzadkich gatunków roślin, zwierząt czy charakterystycznych siedlisk przyrodniczych, mających znaczenie dla ochrony wartości przyrodniczych Europy. W Polsce ...

15 czerwca 2009
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę