W swoim najnowszym raporcie FAS prognozuje, że wielkość produkcji pszenicy i jęczmienia w roku gospodarczym 2024/25 utrzyma się w stosunku do roku poprzedniego ...
W ocenie rolników zarówno zmiany jakie miały miejsce w II półroczu 2023 r., jak i bieżąca (grudzień 2023 r.) sytuacja gospodarstw rolnych kształtowały się nieko...
Odpowiednia dieta może pozytywnie wpłynąć na proces leczenia i rekonwalescencji. Tegoroczne obchody Światowego Dnia Zdrowia odbędą się pod hasłem „Moje zdrowie,...
3 kwietnia Bank Ochrony Środowiska uruchomił nabór wniosków o preferencyjne pożyczki unijne na budowę i rozbudowę instalacji odnawialnych źródeł energii (OZE). ...
Zgodnie z oficjalnymi danymi Głównego Urzędu Statystycznego przeciętny Polak zjada rocznie 160 jaj kurzych. Branża produkcji i dystrybucji jaj reprezentowana pr...
Rzepak ozimy w okresie okołokwitnieniowym wymaga szczególnej ochrony. Nie tylko ze względu na kluczowy zabieg fungicydowy „na opadanie płatka”, ale także pod ką...
Komisja Europejska wzięła sobie na poważnie oskarżenia protestujących rolników o to, że wprowadza zmiany w ustawodawstwie unijnym nie pytając o opinię samych za...
W jaki sposób witamina D chroni przed najpowszechniejszymi chorobami i jednocześnie sprzyja zdrowemu starzeniu się? Kluczem do wyjaśnienia mechanizmu może być p...
Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37...
Rząd belgijski ponownie odracza głosowanie nad kodeksem dobrostanu zwierząt W czwartek 28 marca rząd w Brukseli po raz kolejny odroczył punkt porządku obrad dot...