Wśród najpopularniejszych gatunków lipca Kantar Polska wymienia pomidory, ziemniaki i ogórki. W porównaniu do lipca 2024 roku najbardziej wzrosło spożycie pie...
Wśród gatunków lipca jabłka, truskawki, czereśnie, maliny i borówki. Każdy z wynikiem ponad 50% populacji. W porównaniu do lipca 2024 roku najbardziej wzrosła...
Czy państwowa ziemia i infrastruktura do produkcji rolnej trafią w dobre ręce? Przyszłość Ośrodków Produkcji Rolniczej stoi pod dużym znakiem zapytania. Kryteri...
Czy produkty zbożowe mogą być jednocześnie pyszne, zdrowe i lubiane przez dzieci? Kampania „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!” pokazuje, że tak! W tej edycji ...
Austin, Teksas – 15 sierpnia 2025 r. — Sekretarz Rolnictwa USA Brooke L. Rollins, wspólnie z gubernatorem Gregiem Abbottem, ogłosiła największą dotychczas inicj...
Wbrew alarmistycznym narracjom, pijemy coraz mniej – i to nie przypadek, lecz wyraźny trend. Spożycie czystego alkoholu per capita spadło z 9,73 litra w 2021 r...
W dzisiejszym świecie, gdzie tempo życia często utrudnia utrzymanie zdrowych nawyków, a codzienne wyzwania mogą przytłaczać, znalezienie skutecznej motywacji do...
Każda firma, nie tylko - jak dziś - zatrudniająca do 9 pracowników, będzie mogła zawrzeć umowy o pracę na okres próbny, na czas określony albo na czas nieokreśl...
W sierpniu Instytut Badań Rynku Rolnego (IKAR) skorygował w górę prognozy zbiorów i eksportu rosyjskiej pszenicy na sezon 2025/26. W tym samym czasie FAO ogłosi...
Kukurydza rozpoczęła kwitnienie. W porównaniu z ubiegłym rokiem z opóźnieniem. Wynosi ono z reguły kilka dni, ale w niektórych rejonach naszego kraju nawet dwa ...