Województwo Warmińsko-Mazurskie, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Olsztyn organizują ósmą już edycje konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”, którego celem ...
Większość przetworzonych produktów spożywczych trzeba odpowiednio zapakować. Wraz z produktami ewoluują także opakowania. Eksperci stawiają na dwa główne kierunki rozwoju, czyli opakowania ekologiczne i funkcjonalne.
Produkcja biogazu była jednym z głównych tematów na Międzynarodowych Targach Hodowli Zwierząt Farma w Poznaniu. Ofertę prezentowało 115 firm z ośmiu państw. Są w niej nowe rozwiązania dla farm specjalizujących się w produkcji mięsnej i mlecznej.
Polskie jabłka stały się już powszechnym symbolem walki z rosyjskimi restrykcjami. Jednak nie tylko ich producenci znaleźli się w trudnej sytuacji. Przed podobnymi, a może i większymi problemami, stanęli wszyscy rolnicy eksportujący do Rosji owoce ...
Resort gospodarki chce wyrzucić przepisy faworyzujące finansowo wytwórców ekozasilania - informuje Dziennik Gazeta Prawna. Konsultacje w sprawie nowelizacji prawa energetycznego i ustawy o odnawialnych źródłach energii przygotowanej przez resort ...
Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi Ekoland popiera projekty przyszłej Wspólnej Polityki Rolnej , które mają doprowadzić do bardziej ekologicznego rolnictwa w UE.
Pomimo coraz większej świadomości ekologicznej w naszym społeczeństwie, większość z nas często ulega reklamom, tradycji i modzie, nie zastanawiając się, czy pokarm, który spożywamy faktycznie nas odżywia i czy to, co „wrzucamy na ruszt” ...
„Owóż nieprzewidziany wypadek” – amerykańscy naukowcy opublikowali wyniki badań, z których wynika, że tzw. farmy wiatrowe przyczyniają się do wzrostu temperatury powierzchni ziemi w swoim otoczeniu. Badania były prowadzone przez ...
Nieustanne doniesienia medialne o efekcie cieplarnianym, skażonej żywności czy zatruciu środowiska są przyczynkiem do dyskusji na temat zagadnień związanych z ekologią. Bycie eko staje się modne. Taka postawa niekoniecznie musi wiązać się z ...
Ze stu roślin uprawnych zapewniających 90% światowej żywności, aż 70 jest zapylanych przez pszczoły i inne owady. Pszczoły i rolnictwo są zatem nieodłącznie powiązane.