Zbiory rzepaku w tym roku spadną o 2-8 proc. w porównaniu do ubiegłego roku, a ceny skupu wzrosną o około 40 proc. - wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).
W tym roku plony jabłek powinien wrócić do średniej z lat 2000-2006, czyli powinniśmy zebrać ponad 2 miliony ton tych owoców - oceniają sadownicy. W znacznym stopniu, ze względu na mokrą wiosnę, jabłonie zaatakowane zostały przez parch jabłoniowy, ...
Produkcja przemysłowa spadła w maju 2008 r. o 8,5 proc. wobec kwietnia 2008 r. W ujęciu rocznym wciąż jednak rośnie. Ze względu na dwa długie weekendy jest to tylko 2,3 proc. rocznie wobec 15,1 proc. rocznie w kwietniu - podał Główny Urząd Statystyczny.
Śruta sojowa drożeje w szybkim tempie od ubiegłego tygodnia i to zarówno u nas jak i na świecie. Maklerzy przypuszczają, że jest to wynik nie najlepszej sytuacji na światowych rynkach finansowych oraz niekorzystnej, deszczowej pogody w Ameryce ...
Ceny skupu truskawek wciąż idą w górę. Chociaż zakłady na początku sezonu zapowiadały, że przepłacać nie będą, teraz nie mają innego wyjścia jak tylko podnosić stawki. Owoców jest mniej niż się spodziewano.
Sprzedaż detaliczna w Czechach w kwietniu wzrosła o 4,6 proc. rok do roku, po spadku w marcu o 3,0 proc. - podał w środę w komunikacie czeski urząd statystyczny.
Ceny zbóż po żniwach 2008 mogą spadać i być średnio niższe o ok. 15 proc. od notowanych przed rokiem - wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, poświęconemu perspektywom rynku zbóż.
To już prawie miesiąc odkąd rynkiem wieprzowiny rządzi spadek popytu i brak jakichkolwiek ruchów cen. Mięso odkłada się w mroźniach, a handlowcy załamują ręce, bo znalezienie klientów graniczy z cudem. A powodów takiej sytuacji jest kilka.
Ceny skupu indyków jeszcze kilka tygodni temu rosły, teraz gwałtownie spadają. Od hodowców, którzy nie mają podpisanych umów kontraktacyjnych ubojnie nie chcą odbierać indyczek.
Świeże jedzenie jest bardziej narażone na podwyżki cen surowców i energii, które stanowią mniejszy procent kosztów żywności przetworzonej - mówi France Caillavet, dietetyczka z Narodowego Instytutu Badań Rolniczych w Paryżu.