Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Wzrost cen żywności jak Janosik

Ceny żywności wciąż rosną i końca tego procesu nie widać. W ciągu ostatnich dwóch lat wzrosły już o ponad połowę. Według OECD ceny będą się podnosić dalej, choć nie tak szybko jak w ostatnim roku. W ciągu najbliższych dziesięciu lat mają być średnio ...

22 grudnia 2015

Europa: sprzedaż mleka i jego przetworów wzrasta

W 2008 r. wydatki na mleko i jego przetwory w naszym regionie Europy wzrosną do ok. 23,6 mld dolarów - podaje Rzeczpospolita za instytutem badawczym - Euromonitor International.

22 grudnia 2015

Na rynku drobiu zmiany niewielkie

Mimo podwyżek tuczników, na rynku drobiu zmiany niewielkie. Ceny skupu kurczaków tylko nieznacznie przekraczają 3 złote za kilogram. Jedyny dobry sygnał dla hodowców to minimalne ale jednak spadki cen pasz.

22 grudnia 2015

Prognozy: spadek produkcji baraniny

Według prognoz produkcja mięsa kóz i owiec w krajach Unii Europejskiej będzie spadać.

22 grudnia 2015

Rzepak 12.06.08.

Do żniw rzepakowych niedaleko, a pogoda daje się we znaki producentom. Około 2/3-cie powierzchni upraw jest dotknięta suszą- ocenia Edward Warych z Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku. I nawet jeśli deszcz spadnie, to większości strat nie da się ...

22 grudnia 2015

Paliwa 12.06.08.

A notowaniom ropy daleko do stabilności. Póki co, zmieniają się jak w kalejdoskopie. Baryłka raz kosztuje 122 dolary, raz prawie 140. Koncerny paliwowe nie mogą pozwolić sobie na straty, więc systematycznie podnoszą hurtowe ceny paliw, a w ślad za ...

22 grudnia 2015

Truskawki 11.06.08

Sezon truskawkowy ruszył na dobre. Owoców nie jest za dużo, dlatego ceny w zakładach przetwórczych rosną z dnia na dzień. Truskawki do mrożenia kosztują już więcej niż przed rokiem, ale owoce do tłoczenia mniej.

22 grudnia 2015

IERiGŻ: Polacy będą jedli coraz więcej mięsa

Zgodnie z regułami rynku w 2008 roku spadnie konsumpcja wieprzowiny, wzrośnie spożycie drobiu i ustabilizuje się spożycie wołowiny - prognozuje dr. Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

22 grudnia 2015

Nadchodzi trudny czas dla branży

Ceny mięsa wieprzowego wykazują w bieżącym roku znaczną tendencję wzrostową, dlatego należy się niestety liczyć ze spadkiem popytu na ten produkt - przewiduje Bogdan Noga, dyrektor generalny Zakładów Mięsnych Skiba.

22 grudnia 2015

IERiGŻ: W nadchodzących miesiącach ceny żywności powinny spadać

Obniżka cen w lipcu i w sierpniu może być głębsza niż w ubiegłym roku, mimo że susza obniża prognozy zbiorów - wynika z comiesięcznego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa iGospodarki Żywnościowej.

22 grudnia 2015
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę