Embargo na rosyjski drób, jakie wprowadziły niektóre państwa nie będzie miało wpływu na kondycję produkcji drobiarskiej w tym kraju- przekonują władze. Minister rolnictwa przypomniał, że producenci z regionu, w którym wystąpiła epidemia nie zajmowali ...
Podwyższony stan gotowości na polskich fermach drobiu. To za sprawą ptasiej grypy, która pojawiła się już w Rosji. Weterynarze co prawda uspokajają, że wirus na razie nam nie grozi, ale ostrożności nigdy za wiele. Specjaliści przygotowali wytyczne ...
W lipcowym upale masowo padały kurczaki i nioski rodzicielki. Padło ich zapewne wyjątkowo dużo, bo ku zdumieniu fachowców ceny drobiu z każdym tygodniem idą w górę. Drób drożeje też dlatego, że wykupują go kraje, w których kurniki przetrzebiła ptasia ...
Na rynku drobiu ceny skupu żywca podobne jak przed rokiem, a pasze znacznie tańsze. Dlatego zdaniem przetwórców, drobiarze powodów do narzekań nie mają. Sytuacja jest stabilna, jeśli, ktoś decyduje się na zmiany ceny, to tylko małe zakłady i zaledwie ...
55 zakładów przetwarzających żywność ma już prawo eksportu do Rosji. Do tej grupy dołączyło ostatnio 12 zakładów drobiarskich.
Pierwsze półrocze było rekordowe dla amerykańskich drobiarzy. Wyeksportowali blisko 60% więcej brojlerów niż w 2004. Najwięcej sprzedaje się świeżego mięsa. Zmniejszyło się za to zainteresowanie odbiorców mrożonymi elementami.
Bezrobotni z Górnej, Widzewa i Śródmieścia, czyli zarejestrowani w łódzkim Powiatowym Urzędzie Pracy nr 1, mogą odbierać swój zasiłek tylko w bankomacie. Po wprowadzeniu takiego sposobu wypłacania pieniędzy mają jednak kłopoty z pobraniem kuroniówki.
Drób jeszcze nie tanieje i na rynku jest go dużo, ale trudno mówić o wielkich zakupach i rekordowych zarobkach. Miesiąc temu ćwiartki kurczaka można było wyeksportować za prawie 6 złotych za kilogram, teraz nie eksportuje się go prawie w ogóle.
Inspektoraty JHARS w Kielcach, Katowicach, Łodzi, Olsztynie, Poznaniu, Warszawie, Wrocławiu i Zielonej Górze przeprowadziły kontrolę jakości handlowej mięsa drobiowego pochodzącego z zakładów drobiarskich przeprowadzających ubój drobiu oraz zakładów ...
Zakłady drobiarskie sprzedają towar na bieżąco. Mrozić trzeba tylko tańsze mięsa, na które nie ma zapotrzebowania na krajowym rynku.