Dominującą pozycję w strukturze spożycia mięsa w Polsce (podobnie jak i w produkcji) zajmuje wieprzowina (ok. 60%), mięso drobiowe stanowi ok. 25%, a wołowe – ok. 10%; udział mięsa
Pogłowie owiec w Polsce zmniejsza się. W 1994 roku wynosiło 869,6 tys. sztuk, co oznacza ok. 80% spadek w porównaniu z rokiem 1990 (4158,5 tys. sztuk). W roku 2002 wynosiło już tylko 345,3
Razem z końcem ubiegłego roku zakończył się sezon eksportu gęsi, który dla naszych eksporterów, ze względu na niewysokie ceny uzyskiwane w eksporcie, należał do niezbyt udanych. Firmy
Maszyny w ubojni drobiu w Studzieńcu stanęły w listopadzie ub. roku. Wtedy zaczęła się wojna pracowników z prezesem o zaległe pensje. Teraz znów walczą o swoje pieniądze. Jadwiga Walotka
Producenci drobiu dziwią się, dlaczego ceny żywca drobiowego spadają, jeśli spożycie - zwłaszcza kurczaków - wzrasta. Ceny tuczników ciągle rosną, więc wieprzowina w sklepach też zaczęła
Krajowi producenci jaj, przynajmniej ci więksi i lepiej przygotowani do integracji, wchodzą do Unii Europejskiej w nie najgorszych nastrojach. Chociaż wysoka produkcja jaj w 2002 r.
Od pierwszego maja jajko w sklepie nie będzie już anonimowe. Specjalny stempel odbity na jego skorupce powie nam, z jakiej fermy ono pochodzi, a nawet, czy kura jest zamknięta w klatce, czy
Na rodzinnej fermie w Sokołowicach rolnicy zdecydowali się na hodowlę kur na ściółce. Jaja trzymanych tak kur są smaczniejsze, a warunki chowu – bardziej naturalne. Odróżnienie jajka
Pierwsze hipermarkety szykują świąteczne promocje jaj. Ale Wielkanoc to nie to samo co Boże Narodzenie i Sylwester, kiedy popyt na jaja gwałtownie rośnie, wiosną sprzedaż jest tylko minimalnie
W Małopolsce powstało Stowarzyszenie w Obronie Hodowców Drobiu. Na razie liczy tylko 15 członków. Hodowcy liczą jednak, że uda im się zainteresować inicjatywą właścicieli małych ferm