Skończyła się wreszcie zła passa producentów jaj. Od września punkty skupu i sieci hipermarketów podnoszą ceny. Raz na tydzień lub dwa o grosz. To niewiele ale do produkcji nie trzeba już
Drobiarze wpadli w błędne koło. W jakie? Na rynku białego mięsa jest tak jak na giełdzie papierów wartościowych – raz hossa, raz bessa. Szalone krowy i pryszczyca nakręciły całkiem
Na ok. 2 mln zł oszacowano straty po pożarze fermy drobiu w Stawigudzie koło Olsztyna. Spłonęły dwa kurniki, mieszalnia pasz i magazyn. Istniało duże niebezpieczeństwo, że pożar może
Na półkach sklepowych od wielu lat możemy znaleźć jajka pakowane w pudełkach po 6 sztuk. Teraz Brytyjczycy wyszli z nowym pomysłem – siedem jajek zamiast sześciu. Pod wpływem hodowców
Ryszarda Jankowskiego, dotychczasowego prezesa SZD zastąpił Edward Dudek, który od 1997 r. pracował w Zakładach Mięsnych w Dębicy, a od 2000 r. był jego prezesem. Zakład w Suwałkach zatrudnia
Było dobrze, ale tylko przez trzy tygodnie – mówią drobiarze. Ceny skupu kurczaków znów spadły i powróciły do poziomu z lata. Zdaniem hodowców żywca nie ma za dużo, więc obniżka cen to
Drobiarstwo w Wielkiej Brytanii przeżywa głęboki kryzys. Eksport do Rosji i Hong Kongu, który jeszcze do niedawna był podstawą zysków producentów drobiu, teraz jest niewielki a tanie kurczaki
Przez wiele lat hodowcom drobiu i producentom jaj wiodło się w Polsce zupełnie nieźle. Właściciele ferm bez większych obaw inwestowali, rozwijali swoje przedsiębiorstwa, bo to procentowo
Wydawać by się mogło, że kryzys na rynku drobiu już minął, a tu znów szykuje się zapaść. Niepokojące sygnały dochodzą z Pomorza, gdzie w supermarketach pojawiły się kurczaki poniżej 3,70 zł.
Polski rynek drobiarski jest nasycony. Nadal odczuwalne są skutki ubiegłorocznej nadprodukcji drobiu. W województwie łódzkim maleje liczba tzw. wsadów czyli ilość kurcząt w