Upały skutecznie zmniejszyły zainteresowanie mięsem, w tym również drobiowym. Na szczęście dla hodowców drobiu jego spożycie w skali roku ciągle rośnie. Co roku jemy około 17 kg białego
Produkcja jaj w 2001 r. wyniosła 8081,1 mln sztuk i była wyższa od uzyskanej w poprzednim roku o 459,8 mln sztuk (o 6,0%). Przyrost krajowej produkcji jaj związany był ze zwiększeniem
Sprawa dotyczy holenderskiego mięsa drobiowego, w którym podczas badań wykryto ślady DNA pochodzącego od świń i bydła. Po dokładnym sprawdzeniu okazało się, iż sprowadzane z Ameryki Południowej i
W poniedziałek, miały być znane wielkości zezwoleń dotyczące importu drobiu z krajów Unii. Jednak nie są, gdyż wstrzymał je wniosek weterynarii o wprowadzenie zakazu sprowadzania tego mięsa z
Wszystkie spółki drobiarskie, notowane na giełdzie po raz pierwszy od kilku lat, zanotowały stratę na poziomie netto. Zarządzający nimi są jednak optymistami. Twierdzą, że z kwartału na kwartał
W Japonii czy Izraelu spożycie jaj dochodzi do 350 sztuk rocznie. Polacy zjadają niewiele ponad połowę tej ilości. Zapotrzebowanie rynku krajowego na jajka jest niewielkie w porównaniu z
Drobiarze potrzebują pieniędzy na modernizację kurników, tymczasem banki niechętnie udzielają pożyczek na unowocześnienie już istniejących budynków. Hodowcy drobiu przy obecnych upałach muszą
Do czwartku Czechy wprowadzają całkowity zakaz importu i tranzytu mięsa drobiowego z krajów UE. Zakaz nie dotyczy drobiu żywego i wyrobów drobiowych. Wprowadzono go na czas nieokreślony. Powodem
Branża drobiarska w Polsce przeżywa na przemian okresy prosperity i dekoniunktury. Począwszy od czwartego kwartału 2001 r. w branży drobiarskiej mamy doczynienia z dużą nadwyżką podaży mięsa i
Sprzedawcy jaj nie maja powodów do zadowolenia. Wciąż mamy kłopoty z nadmiarem jaj. Rynek wschodni uszczelnił granicę. Jeszcze nie dawno można było przez ukraińskie przejścia przejechać