Od kwietnia do każdego jajka trzeba było dołożyć od kilku nawet do 10 groszy. Ci co nie zaprzestali produkcji starty liczą w setkach tysięcy złotych. Teraz po raz pierwszy od pół roku cena
Groźnym problemem branży drobiarskiej jest jej rozdrobnienie. Wiele małych firm po przystąpieniu polski do UE może splajtować, bo nie stać ich na dostosowanie do wymogów sanitarno-weterynaryjnych.
Badania przeprowadzone przez holenderską organizację hodowców drobiu wykazały, że jedynie 2% próbek mięsa drobiu było zakażonych Salmonellą enteritidis lub S. typhimurium. Oznacza to ogromny spadek
Tegoroczne prognozy Instytutu Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, choć niezbyt optymistyczne wskazują, że kryzys na rynku drobiu mija. Od drugiej połowy zeszłego roku do marca 2002 r. produkcja
Już od marca producenci jaj nie mogą wyjść na swoje. Ceny zbytu są niższe od kosztów produkcji. Obecnie tylko na sprzedaży największych jaj można zarobić, ale tych jest najmniej. Do reszty trzeba
W Danii wybuchła epidemia rzekomego pomoru drobiu, czyli tzw. choroby Newcastle. Zakażeniu naturalnemu ulegają kury, indyki, gołębie, bażanty i kuropatwy. Wirus wywołujący tę chorobę
Koszty produkcji jaj są wyższe niż cena jaką można za nie uzyskać. Opłacalna jest jedynie sprzedaż jaj największych, ale stanowią one niestety tylko około 7% całkowitej produkcji. Obecnie
Walne zgromadzenie akcjonariuszy Indykpolu zobowiązało zarząd spółki do przeniesienia siedziby z Olsztyna do Warszawy. Przeprowadzka ma się odbyć do końca 2003 r. Zarząd ma przeprowadzić analizy
Na rynek drobiu powraca spokój. Najlepiej jest na północy kraju. Ceny skupu brojlerów dochodziły tam już do 3,0 zł/kg. W Wielkopolsce jest o 10 gr. taniej a w centrum o 20 gr. Ale i tam coraz
Na rok i dziesięć miesięcy pozbawienia wolności skazał Sąd rejonowy w Ostrowie Wielkopolskim Marka S. z Kalisza za ... malowanie kogutków. Oskarżony kupował pisklęta kogutków po niskich cenach, a