Jak zbierać borówkę by dłużej cieszyć się jej świeżością i smakiem?
Zasady, które warto stosować zbierając owoce własnej produkcji.
Wędliny dla wegan bez mięsa i bez soi - to wyzwanie, które podjęli twórcy Bezmięsnego Mięsnego - czytamy w czwartkowym "Pulsie Biznesu".
Jedzmy więcej ryb! – zalecają eksperci FAO i WHO, a naukowcy z SGGW wspierają to zalecenie. Jedzmy dwa razy tyle co obecnie, bowiem z zaledwie 12 kg zjadanymi przez statystycznego Polaka, wleczemy się w ogonie Europy. Tymczasem trudno się dopatrzyć istnienia rządowego programu żywieniowego, mającego na celu poprawę sytuacji zdrowotnej obywateli także przez spożycie ryb, zwiększenie ich dostępności, wreszcie poprawy zaopatrzenia.
W Unii Europejskiej codziennie znika tysiąc gospodarstw rolnych. Ten proces poważnie zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu Europy - czytamy w środowym "Naszym Dzienniku".
Po tygodniu rekordowo wysokich temperatur południe Europy zmaga się z ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi. W Chorwacji strażacy walczą z pożarem na wybrzeżu, a w Słowenii burze spowodowały lokalne podtopienia. Tysiące turystów nie może wydostać się z Madery.
Czy rzeczywiście jest taki groźny?
Silne poparzenia, alergie, nowotwory, choroby narządów wewnętrznych, a nawet śmierć – o skutkach kontaktu z toksyczną rośliną mówi się dużo w ostatnich latach. Barszcz Sosnowskiego, który z łatwością zadomowił się w Polsce, każdego roku wywołując niepokój.
Kontrolowane warunki „atmosferyczne”, walka ze szkodnikami przy pomocy ich naturalnych wrogów, ochrona przed zanieczyszczeniami drogowymi - to tylko niektóre zalety uprawy w szklarni. Poznaj je wszystkie! Przekonaj się także, w czym tkwi sekret doskonałego smaku polskich truskawek.
W całym kraju rozpoczęto zbiór rzepaku ozimego. Najbardziej zaawansowane są zbiory na południu Polski. Nasiona rzepaku ozimego na ogół spełniają parametry jakościowe - poinformował resort rolnictwa.
Prokuratura Okręgowa w Płocku umorzyła śledztwo w sprawie pożaru w Zakładach Mięsnych Olewnik Bis w Świerczynku (Mazowieckie), do którego doszło na początku stycznia. Powodem jest niewykrycie sprawcy podpalenia, co jako przyczynę pożaru wskazali wcześniej biegli.
Wbrew alarmującym doniesieniom sprzed kilku lat w Polsce przybywa pszczół. Także w miastach, Niektórzy zwietrzyli w tym biznes - pisze piątkowy "Puls Biznesu".