Zieleń jest modna, a coraz więcej osób dostrzega naturalną potrzebę dbania o środowisko i jakość otoczenia. Wynika to nie tylko z korzyści,...
Na Dolnym Śląsku walczą z groźnym barszczem. Zieloni i Razem złożyli petycję do marszałka
PETYCJA w interesie publicznym w sprawie stworzenia programu walki z...
Ministerstwo Rozwoju ocenia, że proponowane zmiany w ustawie o OZE mogą skutkować wstrzymaniem rozwoju sektora morskiej energetyki wiatrowej - wynika ze stanowiska zgłoszonego przez MR w ramach uzgodnień projektu nowelizacji ustawy o OZE.
Zainteresowanie uprawą grochu wynika z kilku powodów. Przede wszystkim są to dopłaty do upraw roślin wysokobiałkowych i wysokie ceny rynkowe komponentów białkowych. Istotne znaczenie ma też zastosowanie grochu jako komponentu mieszanek poplonowych, który poprawia strukturę gleby. Jego wysiew w międzyplonie jest ważnym przerywnikiem uproszczonego zmianowania i ciekawą alternatywą na urozmaicenie płodozmianu. Ponadto, coraz większym zainteresowaniem wśród rolników cieszy się mieszanka grochu ozimego i żyta, gdyż zdecydowanie lepiej sprawdza się jako kiszonka – poprawia jakość paszy.
Rządowe Centrum Bezpieczeństwa przestrzega przed upałami, które mają być odczuwalne w najbliższych dniach. Najbardziej gorąco będzie w południowo-wschodniej części Polski.
Polsce zależy na tym, żeby jak najszybciej wyjaśnić wszystkie wątpliwości wokół sytuacji w Puszczy Białowieskiej przed Trybunałem Sprawiedliwości UE - powiedział minister środowiska Jan Szyszko we wtorek wieczorem w TVP Info.
Jedzmy więcej ryb! – zalecają eksperci FAO i WHO, a naukowcy z SGGW wspierają to zalecenie. Jedzmy dwa razy tyle co obecnie, bowiem z zaledwie 12 kg zjadanymi przez statystycznego Polaka, wleczemy się w ogonie Europy. Tymczasem trudno się dopatrzyć istnienia rządowego programu żywieniowego, mającego na celu poprawę sytuacji zdrowotnej obywateli także przez spożycie ryb, zwiększenie ich dostępności, wreszcie poprawy zaopatrzenia.
Trzy ha Barszczu Sosnowskiego wytnie w Dolinie Rospudy gmina Raczki (Podlaskie). Samorząd rozpoczął walkę z tą rośliną, bo jest ona groźna dla zdrowia mieszkańców i turystów, którzy latem przyjeżdżają nad Rospudę.
Kaliszanie w niedzielę mogli spróbować miodów, dowiedzieć się, jak produkuje się świece domowym sposobem, obejrzeć pokaz wirowania miodu z plastrów i poznać kószkę podczas Dnia Pszczoły w Muzeum Okręgowym Ziemi Kaliskiej w Rezerwacie Archeologicznym na Zawodziu.